Як зазначає один з ініціаторів проекту закону Перший заступник Голови Верховної Ради України Руслан Стефанчук на особистій сторінці у Фейсбуці, «за наполяганням певних груп було прийнято Господарський кодекс України, який за цей час перетворився на систему бланкетних норм та приписів, а також спотворив організаційно-правові форми юридичних осіб та зберіг пострадянські «повне господарське відання» та «оперативне управління». Про необхідність наведення ладу з цих питань говорять упродовж усього періоду існування цього кодексу».

«Законопроект № 6013 — це механізм, який допоможе правильно та безболісно навести лад у сфері підприємницької діяльності, уніфікувати організаційно-правові форми юридичних осіб, запровадити цивілізовані правові режими на майно, відмовившись від совкових анахронізмів, таких як «повне господарське відання» та «оперативне управління», яких немає в цивілізованому світі, запропонувавши натомість цивілізовану систему речових прав», — поінформував Руслан Стефанчук.

Він пояснив, що законопроект № 6013 передбачає запровадження перехідного періоду на сім років для поступового перетворення «підприємств» на традиційні форми господарських товариств із дотриманням принципу співмірного та передбачуваного втручання в права засновників таких юридичних осіб без покладання на них надмірного тягаря з виконання положень закону. 

«Крім цього, ми врешті-решт відкриваємо шлях для приведення всього цивільного обороту до європейських норм та зможемо осучаснити Цивільний кодекс України. Робота над законопроектом тривала в співпраці з представниками Мін’юсту, Мінекономіки, ФДМУ, ДКЦПФР, Держгеокадастру та іншими. Нам вдалося дійти спільної думки, що запровадження такого механізму — це не просто спрощення та уніфікація регулювання, це визначеність правозастосування для всіх. І бізнес, і держава лише виграють від модернізації «підприємницького» законодавства», — наголосив перший заступник очільника парламенту України.

Руслан Стефанчук розвіяв міфи, які поступово розкручуються різними джерелами. «1. Ми не маємо наміру, скасовуючи Господарський кодекс, скасовувати спеціальне законодавство у сфері підприємницької діяльності. Навпаки — готові до його розвитку задля всебічного захисту прав суб’єктів підприємництва. 2. Ми не маємо наміру скорочувати систему господарських судів. Вони діяли й будуть діяти, застосовуючи Цивільний кодекс та систему спеціального законодавства. 3. Ми не маємо наміру закривати кафедри господарського (підприємницького) права на юридичних факультетах, вони будуть і надалі працювати, адже факт наявності чи відсутності кодексу ніколи не був підставою для інституціоналізації кафедр (приклад, кафедри екологічного, медичного, міжнародного права тощо)», — підкреслив політик.

Руслан Стефанчук закликав кожного долучатися до дискусії, аби спільними зусиллями втілити бажане.

Секретаріат Першого заступника Голови Верховної Ради України.