Робоча зустріч відбулася під час V Всесвітньої конференції голів парламентів, яка тривала у Відні (Австрія) під егідою Міжпарламентського Союзу за участю 130 країн.

«Україна відновила активну участь у Міжпарламентському Союзі на рівні керівництва парламенту. Ми високо цінуємо співпрацю в рамках Міжпарламентського Союзу, який ви очолюєте, і сприймаємо її як фактичний парламентський вимір Організації Об’єднаних Націй, покликаний сприяти контактам між членами всіх парламентів, забезпеченню їхньої широкої участі в справі зміцнення міжнародного миру та співробітництва», — сказала Олена Кондратюк під час розмови.

Заступниця Голови Верховної Ради також привернула увагу Дуарте Пачеко до позитивних для України рішень, які ухвалювалися в рамках діяльності Міжпарламентського Союзу. Зокрема, було прийнято резолюцію «Неприпустимість використання найманців, іноземних бойовиків та приватних військових компаній як засобу підриву миру, міжнародної безпеки, територіальної цілісності держав та порушення прав людини».

«Необхідно посилити увагу Міжпарламентського Союзу до цих та інших викликів у міжнародній безпеці. Звертаюся до вас із пропозицією заснувати Кримську платформу, розпочавши у такий спосіб інформаційно-роз’яснювальну роботу в рамках нашої організації», — зазначила Олена Кондратюк, яка є заступницею голови Виконавчого комітету Національної парламентської групи України в Міжпарламентському Союзі.

Дуарте Пачеко та Олена Кондратюк також обговорили можливість проведення у 2022 році в Україні заходів під егідою Міжпарламентського Союзу.

«Я є переконаним другом України. Міжпарламентський Союз із радістю збере в Києві велику парламентську родину, якщо таким буде спільне з Україною рішення», — підкреслив президент МПС Дуарте Пачеко. Він також відзначив успіхи України та Верховної Ради у сфері забезпечення ґендерної рівності та справедливості.

Афганський народ вдячний нам за підтримку та евакуацію тих, хто цього потребував

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк зустрілася з Фавзією Куфі, віце-спікеркою Національних Зборів Афганістану, яка вимушено залишила свою країну під наступом руху «Талібан».

«Під незабутнім враженням від цієї зустрічі. Сильна, вольова жінка, яка водночас тяжко переживає за свою країну, за свою родину, що залишилася в Кабулі. Фавзія знайшла найніжніші, найтепліші слова на адресу України, яка, за її словами, як ніхто допомогла афганському народу в непростий час. Таке не забувається», — поділилася враженнями від зустрічі Олена Кондратюк.

Віце-спікерка Національних Зборів Афганістану висловила щиру вдячність Україні, українському народові й владі за евакуацію з Афганістану тих, хто цього потребував. «Сахра Карімі й багато-багато інших були серед тих, кого ви врятували. Ми дуже розраховуємо, що ви зможете врятувати й тих, хто ще не встиг виїхати із захопленого талібами Афганістану, передусім жінок, адже багато з них перебувають у зоні ризику», — сказала Фавзія Куфі.

Заступниця Голови Верховної Ради також зазначила, що захоплюється пані Куфі та її боротьбою. «Її натхненний виступ на конференції про долю і права жінок викликає особливе захоплення. У розмові Фавзія зі сльозами на очах розповіла, як за години змінились прапори на будівлях її країни. Фавзія звернулась з єдиним проханням — розповідати про те, що відбувається нині в її країні та солідаризуватися з жінками!» — розповіла О. Кондратюк.

Розраховуємо на активний діалог і співпрацю в рамках Кримської платформи

Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк на полях Всесвітньої конференції голів парламентів у Відні зустрілась з маршалком Сенату Республіки Польща Томашем Гродзьким (на знімку). Сторони обговорили підготовку до Міжпарламентської асамблеї Україна — Польща — Литва, яка відбудеться наприкінці вересня — на початку жовтня у Варшаві.
«Сьогодні також узгоджується термін чергового засідання Парламентської асамблеї України та Польщі, яке, впевнена, буде ще однією чудовою нагодою синхронізувати спільні кроки наших держав у парламентській площині», — зазначила Олена Кондратюк.

Заступниця очільника парламенту акцентувала увагу на нещодавно започаткованому форматі взаємодії міжнародної спільноти — Кримській платформі. Вона висловила переконання, що черговою «точкою дотику» українсько-польського порядку денного стане практичний вимір діалогу на базі платформи. «Розраховуємо на активний діалог на рівні парламентів у рамках новоствореної Кримської платформи та нашу активну взаємодію для спільної протидії дезінформації. Сподіваюся також, що Сенат Республіки Польща визнає депортацію кримськотатарського народу актом геноциду», — сказала Олена Кондратюк.

Вона звернулася до керівництва Польщі в особі маршалка Сейму із закликом не визнавати вибори до Держдуми, які Росія проводитиме в окупованому Криму та на окупованих територіях Донеччини та Луганщини.

«Коли йдеться про відновлення територіальної цілісності та суверенітету, ми твердо стоїмо на українських позиціях», — підкреслив зі свого боку Томаш Гродзький.

Окремо заступниця Голови Верховної Ради наголосила на резонансній ситуації із загибеллю 25-річного громадянина України Дмитра Никифоренка в польському Вроцлаві після затримання поліцією та важкого побиття. «У зв’язку з цим звертаюся до вас щодо швидкого і неупередженого розслідування цієї події та покарання винних у смерті нашого громадянина», — сказала Олена Кондратюк.

Заступниця очільника українського парламенту також висловила вдячність Томашу Гродзькому за згоду взяти участь у заходах з нагоди 80-х роковин трагедії в Бабиному Яру.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.