При цьому на дуже високу суму - 5000 євро. Таку поправку до закону про охорону здоров'я було оперативно внесено парламентом у понеділок за пропозицією й у редакції міністерства охорони здоров'я.

Терміновість була викликана тим, що у вихідні дні кілька людей хотіли потрапити на заходи та у заклади, де пред'явлення документа про вакцинацію чи негативного ПЛР-тесту було обов'язковим. У тих, хто перевіряв медичні документи, під рукою був комп'ютер. Вони зайшли в базу, де міститься інформація про всіх вакцинованих громадян, і не знайшли імен тих, хто пред'являв сертифікат. Була викликана поліція, яка на допиті встановила, що документ куплений за гроші в знайомого лікаря. Його знайшли, але змогли тільки пожурити та відсторонити від роботи.

Після цього й з'явилася ця поправка до закону. Згідно з нею, лікарі чи інші медичні працівники, які визнані винними у видачі підроблених посвідчень про вакцинацію або одужання від COVID-19, каратимуться штрафом у розмірі 5000 євро за кожний такий "документ". Штрафуватимуть і громадян, яких викрито у використанні фальшивок.

Ця поправка дає змогу також суворо карати керівників лікарень і клінік, директорів будинків для осіб літнього віку й установ з догляду за людьми з інвалідністю, котрі вчасно не відправили в неоплачувану відпустку тих співробітників, які не пройшли обов'язкової вакцинації. За кожну сестру, санітарку чи лікаря, які не зробили до 1 вересня хоча б одне щеплення, але чиє прізвище досі перебуває в зарплатній відомості, керівник заплатить штраф у розмірі від 10 000 до 50 000 євро. Варто повторити - за кожного. У разі повторного порушення суму цього штрафу буде збільшено від 20 000 до 200 000 євро.

Нова поправка також зобов'язує викладачів і студентів медичних університетів, коледжів, різних профільних курсів пройти повну вакцинацію. Тих викладачів, хто відмовився від щеплень, відправлять у неоплачувану відпустку, а студентів відсторонять від відвідування занять. Профспілки лікарів уже заявили, що організують масові акції протесту та страйки проти цих драконівських заходів. Їх підтримали студентські ради університетів.