Президент Українського союзу промисловців і підприємців Анатолій Кінах, президент НАПН України Василь Кремень, ректор Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова Віктор Андрущенко під час урочистостей.

Тисячі книжок для дітей і дорослих, високохудожні прозові і поетичні збірки, антології української літератури, літературно-мистецькі свята на батьківщині Тараса Шевченка, Лесі Українки, Івана Франка, Михайла Коцюбинського, Степана Руданського, книжкові фестивалі, літературознавчі конференції та круглі столи, поетичні читання і конкурси — такий неповний перелік здобутків Національної спілки письменників України, що у ці дні відзначає своє 30-річчя.

Саме 30 років тому на І з’їзді Спілки письменників України було проголошено незалежний статус творчої організації через відокремлення від Спілки письменників СРСР. Відтоді українська письменницька спільнота стала носити горде ймення — Національна. Вітаючи з ювілеєм майстрів пера, котрі з усієї України зібралися в Києві на урочисте засідання, голова Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв наголосив, що читання — це життєва стратегія. «Факт існування українського писемного художнього слова свідчить, що українська культура — потужний світовий чинник, — зазначив Микита Потураєв. — В українського писемного слова є майбутнє: є ті, хто хоче читати, і є ті, хто хоче писати».

Голова спілки Михайло Сидоржевський, звертаючись до письменників та численних гостей, наголосив, що літературна спільнота була і залишається також вагомим чинником гуманітарної політики держави та новітньої української історії:

«Історики колись напишуть, яким важливим і державницьким був цей чин: на драматичному зламі епох, у час тектонічних суспільних зсувів саме письменницька спілка не лише безпосередньо взяла участь у зародженні незалежної української держави, а й стала надійним форпостом національної традиції як базового підмурівка самої держави». Михайло Сидоржевський нагадав, що саме у стінах спілки, у середовищі українського письменництва, на межі 1980—1990-х років започатковувалися Народний рух України, «Просвіта», «Меморіал». За його словами, «місія письменників — у теперішньому часі, у контексті новітніх цивілізаційних викликів і загроз, за допомогою талановитого слова оберігати нашу традицію задля збереження нашої духовності, нашої мови, нашої історії, нашої національної культури».

У підмурівку національної культури — творчі здобутки, таланти літераторів, поетів, драматургів, літературознавців, котрі з 12 серпня 1934 року стали членами Спілки радянських письменників України, тих, хто увійшов в історію як «Розстріляне відродження», шістдесятників, тих, чиї імена — вже класика української літератури — Миколи Зерова, Олени Теліги, Максима Рильського, Олеся Гончара, Павла Загребельного і багатьох інших.

Нині Національна спілка письменників України налічує майже дві тисячі майстрів художнього слова, котрі працюють у письменницьких організаціях усіх областей. Серед найбільш діяльних — Львівська, Закарпатська, Тернопільська, Харківська, Київська, Донецька. Як зазначає голова Тернопільської організації НСПУ Олександр Смик, тернопільські письменники видали майже 700 назв книг різних жанрів, провели сотні літературно-мистецьких свят, творчих зустрічей з читачами, презентацій. Серед здобутків Івано-Франківської організації НСПУ — книжкові фестивалі «Слово», до Днів української писемності та мови, «Галіційська літературна осінь», фестиваль пам’яті Тараса Мельничука «Від карпатських вершин і до кряжів донецьких».

За вагомий внесок у розвиток української літератури поети Олесь Лупій, Володимир Базилевський, Марія Мороз (Морозенко), Тетяна Пишнюк, літературознавець Володимир Поліщук, доктор філологічних наук, член НСПУ Василь Пахаренко відзначені грамотами Верховної Ради України. Нагороди Православної церкви України майстрам красного письменства Олександрі Булах, Наталії Фурсі, Борису Ткаченку вручив архієпископ ПЦУ, намісник Михайлівського Золотоверхого собору Агапіт.

З нагоди ювілею в Національному музеї літератури України відкрилася виставка «Національна спілка письменників України в книжках і світлинах», створена на основі матеріалів архіву НСПУ, фондів музею, бібліотек та приватних колекцій.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua