Сторони обговорили гуманізацію національного законодавства стосовно осіб, які відбувають довічне покарання, адже на сьогодні Україна тримає лідерство серед країн Європи за кількістю довічників — 1536 осіб. «Серед них і громадянин С., який роками чекає на перегляд вироку Апеляційного суду АР Крим від 26.11.2004 року за нововиявленими обставинами. Його кримінальна справа перебуває у тимчасово окупованому Криму, але РФ через відсутність у міжнародних договорах норми про передачу справ, відмовляється її надати», — зазначила Л. Денісова. За її словами, на сьогодні законодавство України не передбачає дієвого механізму щодо можливості звільнення довічників від подальшого відбування покарання та позбавляє так званого права на надію — перегляду рішення суду через певний період часу.

Уповноважений поінформувала М. Богнер, що вирішити це питання допоможе ухвалення Верховною Радою України проектів законів № 4048 та № 4049 у другому читанні та в цілому. «Тоді українське законодавство відповідатиме практикам ЄСПЛ з дострокового звільнення осіб, які засуджені до довічного ув’язнення. Сподіваюся, що законопроекти будуть внесені до порядку денного найближчої сесії українського парламенту», — наголосила Л. Денісова.

Також сторони зосередилися на важливості ухвалення законопроекту «Про корінні народи України». Зверталася увага, що документ потребує уточнення, зокрема, в частині внесення до списку корінних народів гагаузів, які проживають в Україні та Молдові, та не мають власної країни. Важливо створити умови для реалізації прав усіма корінними народами, тому Л. Денісова підтримує цю ініціативу.

Уповноважений подякувала голові Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні М. Богнер за спільну роботу в сфері захисту прав і свобод людини та громадянина.

Вл. інф.

Фото із сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.