Про це Дмитро Разумков сказав, виступаючи по відеозв’язку на форумі «Ялтинської європейської стратегії» (YES).

«Ми сприятимемо тому, щоб верховенство права і права людини залишалися непорушними. Можу в цьому запевнити», — сказав він.

Дмитро Разумков зазначив, що пандемія COVID-19 змушує до запровадження певних обмежень та може створювати загрозу правам людини. «Нам потрібно йти дуже обережно, щоб не перетнути червону лінію, яку проводить Конституція, не порушити конституційні права й обов’язки людей», — наголосив він.

Голова Верховної Ради зазначив, що одним із ключових надбань України за роки незалежності є демократія, яка своєю чергою не може існувати без верховенства права.

Водночас глава парламенту зауважив, що під час втілення швидких змін, яких потребує держава, важливо не порушувати верховенство права.

«Часто нам треба пояснювати і людям, і самим собі, чому ми обираємо іноді довший, складніший, але точно правильний шлях. Ми не зможемо побудувати правову, демократичну державу, в якій справді з повагою ставитимуться до прав і свобод людини, якщо не робитимемо цього самі, якщо влада йтиме іншим шляхом. Вимагати від суспільства поваги до закону можна лише власним прикладом», — заявив Дмитро Разумков.

Голова парламенту також наголосив, що змін та реформування потребує система судочинства, оскільки найбільшою перешкодою для залучення іноземних інвесторів є не війна чи податки, а недосконалість судової системи.

«Ця проблема відбивається на всіх галузях. Інвестор, який приходить в Україну, не має повної впевненості у тому, що завтра у нього будуть такі самі рівні права та умови без корупційної складової, як у європейських країнах, США чи інших державах», — сказав Дмитро Разумков. Саме тому позитивні зміни у судах не лише стимулюватимуть інвестування міжнародними компаніями у нашу державу, а й підвищать рівень довіри до судової влади серед українців.

Також Голова Верховної Ради зазначив, що парламент уже ухвалив низку законопроектів для реформи судочинства. Однак таке комплексне перетворення галузі займе певний час і потребуватиме спільної роботи різних органів влади.

«Це буде непростий етап, адже коли реформи втілюватимуться, ми побачимо їхній результат лише через деякий час. І тут повинна бути спільна робота суддів, Верховної Ради, Президента, Кабінету Міністрів, а також всієї владної системи, зокрема й опозиції. Вона, з одного боку, має критикувати, де це варто робити, а з другого — бути конструктивною у своїй критиці, — сказав Дмитро Разумков. — Ми всі працюємо на єдиний результат, єдине бачення розвитку держави і хочемо відповідати найвищому рівню».

Голова Верховної Ради також висловив думку, що оцінка Європейською комісією «За демократію через право» (Венеційська комісія) законопроекту про деолігархізацію дасть змогу виявити можливі недоліки в ньому та врахувати їх у майбутньому. Дмитро Разумков зазначив, що з проханням передати законопроект про деолігархізацію на розгляд до Венеційської комісії до нього звернулися Уповноважена Верховної Ради з прав людини, а також чотири парламентські фракції.

«Це перший випадок, коли ми побачили повне об’єднання всіх опозиційних фракцій, представлених у парламенті, навколо прохання до Голови Верховної Ради направити такий законопроект до Венеційської комісії», — сказав він. За словами

Дмитра Разумкова, направлення законопроекту до Венеційської комісії є правильним рішенням, оскільки сприятиме його вдосконаленню.

«Це буде ще одним гарним пунктом, щоб підтвердити всі наші бажання провести таку реформу. Якщо ж є якісь недоліки, то потрібно їх врахувати в подальшому, для того щоб закони були максимально якісними, відповідали Конституції України та міжнародним принципам», — додав він.

Голова парламенту також висловив переконання, що Венеційська комісія буде максимально об’єктивною під час розгляду цього законопроекту.

«Те, що Венеційська комісія буде максимально об’єктивною, не викликає жодних питань ні в опозиції, ні у влади, ні, впевнений, у міжнародного співтовариства», — наголосив Голова Верховної Ради.

За повідомленням прес-служби апарату Верховної Ради України.
Фото з сайту rada.gov.ua