Про це заявив міський голова Володимир Буряк під час сесії.

За його словами, схожа ситуація і в інших містах України.

«Під час засідання правління Асоціації міст України підготували звернення до центральних органів влади з конкретними пропозиціями з вирішення цього питання. Зокрема, компенсувати з державного бюджету місцевим бюджетам різницю в тарифах за тепло і гарячу воду, збільшити на п’ять відсотків частку податку на доходи фізичних осіб, яка залишається в місцевих бюджетах, відмовитися від авансових платежів за природний газ, зменшити реверсну дотацію, яку місцеві громади спрямовують у державний бюджет, та інше», — розповів він.

Під час сесії депутати розглянули майже сімдесят питань, що стосуються різних сфер життєдіяльності міста.

Зокрема, 245 мільйонів гривень виділено на підтримку комунальних підприємств і 27 мільйонів гривень спрямували на виконання
капітальних ремонтів об’єктів житлового фон-ду, у тому числі 8 мільйонів — на транзитні трубопроводи.

Також депутати затвердили інвестиційну програму поводження з побутовими відходами підприємства «Вельтум-Запоріжжя». «Щомісяця на підприємство надходить понад двісті заявок на ремонт контейнерів, ще більш як п’ятсот контейнерів минулими роками виведено з ладу вандалами. У програмі закладено придбання 800 контейнерів (6,5 мільйона гривень) і двох сміттєвозів (4,1 мільйона гривень). Також передбачено придбання високотехнологічного бульдозера (2,15 мільйона гривень) для захоронення відходів на полігоні», — зазначають у міськраді.

Додаткові кошти підуть і на проведення капітальних ремонтів у бібліотеці по вулиці Запорозького козацтва, 17а, і в бібліотеці по вулиці Сергія Синенка, 39. Замість раніше передбачених чотирьох мільйонів на них спрямують майже вдвічі більше. Понад чотири мільйони виділено на капітальну реконструкцію дитячої музичної школи № 2, що на вулиці Сталеварів, 17.

Додатково виділено майже 35 мільйонів гривень на зарплату медичних працівників, дефіцит якої утворився через недостатнє фінансування НСЗУ, майже на 13 мільйонів гривень збільшено витрати на реалізацію програми «Освіта на 2019—2021 роки».

Крім того, депутати затвердили нові ставки сплати єдиного податку для підприємців I і II груп: для платників

I групи в розмірі 9 відсотків прожиткового мінімуму для працездатних осіб, а для II групи — 19 відсотків мінімальної заробітної плати. Ці ставки почнуть діяти з 1 січня 2023 року.

«Попередні тарифи, встановлені десять років тому, були диференційовані для кожного виду господарської діяльності. Це створювало нерівні можливості для підприємців, оскільки давало переваги окремим суб’єктам господарювання у своїй діяльності», — вважають у міськраді.

Не забули депутати і про видатних спортсменів-земляків, які вдало виступили на Олімпіаді та Паралімпіаді, — їм виділили по мільйону гривень.

Запоріжжя.