Захід на тему «Людська гідність та забезпечення прав людини в умовах суспільних трансформацій» зібрав представників різних сфер діяльності, серед яких були науковці, освітяни, представники державних органів виконавчої влади, правоохоронці, представники Конституційного Суду України та інших організацій.

У відкритті форуму взяв участь заступник голови Донецької облдержадміністрації Вадим Філашкін, який підкреслив надзвичайну важливість того, що ця подія відбувається саме на Донеччині, де тривають бойові дії, і наголосив на тому, щоб у цих умовах забезпечити громадянам їхні конституційні права.

До присутніх також звернувся координатор проектів ОБСЄ в Україні посол Генрік Вілладсен. Він запевнив, що проведення форуму саме в Маріуполі — це не забаганка, а необхідність. Він також ви-словив надію, що такий діалог зможе відновити публічну довіру до Конституційного Суду.

До програми форуму увійшло п’ять панельних дискусій, в яких узяли участь представники державної влади, органів місцевого самоврядування, міжнародних організацій та експертного середовища.

Присутні обговорили широке коло питань, пов’язаних із захистом прав людини в Україні та доступом до конституційної юстиції, в тому числі за допомогою конституційної скарги. Тематика заходу також включала питання, пов’язані з гендерною рівністю, децентралізацією та захистом соціальних прав.

Змістовне обговорення розгорнулося, зокрема, на панельних дискусіях, присвячених темам гендерної рівності, захисту конституційних прав, реформ у частині децентралізації. Учасники форуму також розглянули механізм конституційної скарги як дієвого інструменту юридичного захисту. Фахівці та експерти обговорювали збереження гідності людей та розповіли, як це працює в Маріуполі.

Донецький державний університет внутрішніх справ на форумі представляли ректор Сергій Вітвіцький, радниця ректора з гендерних питань Ольга Светлічна, головний науковий співробітник науково-дослідної лабораторії публічної безпеки громад академік НАПрН України Антоніна Бобкова, професор кафедри трудового, цивільного права і права соціального забезпечення Микола Клемпарський, завідувачка кафедри державно-правових дисциплін та публічного управління Ольга Пересада.

За повідомленням Донецького державного університету внутрішніх справ.

Фото Донецького державного університету внутрішніх справ.