«Правила одні для всіх. Я це сповідую протягом двох років, з часу обрання на посаду Голови Верховної Ради, і робитиму це у подальшому», — так глава парламенту Дмитро Разумков в ефірі телеканала «ICTV» відповів на запитання, чому він попри звернення фракції «Слуга народу» вирішив скерувати законопроект про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів), (№ 5599) до Венеційської комісії для отримання висновків.

Дмитро Разумков нагадав, що за останні два роки від Верховної Ради шість разів надсилалися звернення до Венеційської комісії з проханням надати висновки щодо законопроектів: чотири звернення глава парламенту направляв за поданням комітетів, одне звернення було безпосередньо від комітету та ще одне — від народного депутата Руслана Стефанчука.

«Нині до мене звернулися чотири опозиційні фракції та Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова, яка також попросила скерувати цей законопроект до Венеційської комісії», — сказав він, додавши, що минулої п’ятниці всі фракції знали, що цей проект закону буде скеровано до Венеційської комісії. А вже після цього глава парламенту отримав листа від керівника фракції «Слуга народу» Давида Арахамії, у якому начебто не заперечувалося щодо такого кроку, але наприкінці листа йшлося про недоцільність такого направлення.

«Не зважити на пропозицію всіх опозиційних фракцій я не міг, тому законопроект був відправлений до Венеційської комісії», — сказав він, зауваживши, що фракція «Слуга народу» має чітко визначитися, коли вважає за потрібне розглядати цей законопроект — після отримання висновку чи не чекаючи рішення Венеційської комісії.

«Якщо ні, то Регламент Верховної Ради не забороняє розглядати законопроект, навіть якщо він перебуває на розгляді Венеційської комісії», — зазначив Дмитро Разумков, нагадавши, що упродовж каденції Верховної Ради нинішнього скликання уже було два випадки, коли парламент скеровував законопроект і не чекав його розгляду Венеційською комісією, отримуючи висновки вже між першим та другим читанням. «Це був закон про повернення жорсткої відповідальності за недекларування та президентський законопроект про народовладдя через референдум», — нагадав він, зазначивши, що ситуація із цими документами ідентична із законопроектом про деолігархізацію.

«Багато хто підтримує цей законопроект, хтось підтримує, проте має окремі зауваження, зокрема і я», — сказав Дмитро Разумков, додавши, що, на його думку, РНБО не може мати прописаних у законопроекті функцій (не може визначати, хто є олігархом. — Авт.). «Але загалом цей внесений Президентом законопроект підтримується більшістю парламенту. Думаю, що висновки Венеційської комісії повинні нас лише впевнити у тому, що ми все робимо правильно», — наголосив Голова Верховної Ради.

Відповідаючи на запитання, чи не через таку його особливу позицію, зокрема й щодо законопроекту про деолігархізацію, виникають розмови про можливе усунення з посади глави парламенту, Дмитро Разумков звернув увагу, що відкликати з посади Голови може тільки Верховна Рада. «Там є окрема процедура і станом на сьогодні вона не запущена, ніхто з народних депутатів з пропозицією про моє відкликання не звертався», — зауважив він, додавши, що, звісно, принципова позиція не завжди усім подобається, але «таким уже він є і змінюватися не буде».

Також Дмитро Разумков повідомив, що попри захворювання на COVID-19 продовжує виконувати обов’язки Голови Верховної Ради. «Я виконую функції глави, поки мені це доручила робити Верховна Рада України. Я справді поки що на вимушеній самоізоляції, але увесь функціонал, який з цим пов’язаний, я можу виконувати, стан здоров’я дозволяє», — сказав він, закликавши українців в умовах можливого наближення нового рівня пандемії серйозно ставитися до вакцинації, оскільки це гарантія того, що захворювання на COVID-19 минатиме набагато легше.

Фото з сайту rada.gov.ua