Руслан Савчук (у центрі) разом із керівником БФ «Захід Шанс» Олександром Гринем та колегою  Мартою Локатир.

Офіційно медзаклади до нової хвилі пандемії підготовлені

«Для надання медичної допомоги хворим на коронавірусну інфекцію в області визначено 11 закладів та два резервні — у разі погіршення епідемічної ситуації, — зазначає директор департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігор Дмитренко. — Загалом розгорнуто 1 276 стаціонарних ліжок, які практично забезпечені подачею кисню».

Директор департаменту охорони здоров’я Ігор Дмитренко.

За словами керівника, система охорони здоров’я області повністю готова до надання стаціонарної допомоги пацієнтам з ускладненим перебігом коронавірусної хвороби. Підписано 201 договір із Національною службою здоров’я (НСЗУ) в 101 комунальному закладі за відповідним пакетом медпослуг програми медичних гарантій. Імплементовано уніфіковані протоколи та стандарти щодо лікування пацієнтів із COVID-19, оновлено маршрути їх госпіталізації. Майже сто реанімаційних ліжок оснащені 116 сучасними апаратами штучної вентиляції легень. Функціонує 437 кисневих концентраторів.

Оновлено запаси лікарських засобів та виробів медичного призначення, зокрема індивідуального захисту, передбачених протоколом надання медичної допомоги хворим на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2. У стаціонарних відділеннях забезпечено тримісячний їх резерв.

Ігор Дмитренко каже: при підготовці до нової хвилі пандемії враховано помилки попередніх локдаунів. Після проведеного аналізу організації надання медичної допомоги та експертної оцінки лікування хворих на коронавірусну хворобу розширили кисневі магістралі та забезпечили ними стаціонарні ліжка, а також придбали кисневі концентратори. Реанімаційні відділення дооснастили сучасним медичним обладнанням.

Пригадується, як на початку пандемії місцеві університети перекладали українською китайські протоколи. Тепер уже є власний досвід, додатково для медпрацівників проведено навчання щодо дотримання протоколів МОЗ та стандартів надання меддопомоги.

«Регулярно проводимо моніторинг ситуації щодо кількості госпіталізованих осіб із підозрою та з підтвердженими випадками зараження коронавірусом SARS-CoV-2, наявності вільних ліжко-місць, обладнання, медикаментів», — зазначає керівник.

Дорожні «нерівності» на шляху до пацієнта

Щодо фінансування медичної галузі, то з НСЗУ цьогоріч укладено угод на 2,84 млрд грн. За обсягом оплат Івано-Франківщина посідає 9-те загальнодержавне місце в рейтингу. Така сходинка — і за кількістю надавачів медичних послуг та восьме місце — за кількістю укладених договорів.

Особливості природного ландшафту Прикарпаття мають вплив на медичне обслуговування населення. Для бригад екстреної невідкладної медичної допомоги регламентований доїзд на виклик пацієнта в місті — до 10 хвилин, а в сільській місцевості — до 20. Дотриматися цих стандартів в умовах прикарпатського високогір’я непросто.

На ремонт доріг державного значення та мостів Івано-Франківщини торік надійшло 2,15 млрд грн, цьогоріч передбачено майже 2,6 млрд грн. Уже стовідсотково оновлено дороги державного значення у найвисокогірнішому Верховинському районі, а також у Надвірнянському. Наближається до цього показника і Косівський район.

Однак мережа доріг місцевого значення області втричі більша — майже 3 тис. км. А державне фінансування на їх оновлення вкрай недостатнє: плюс-мінус 500 млн грн на рік. Обговорюється питання залучення додатково 300 тис. грн кредитних коштів, але його відклали до наступного сесійного засідання обласної ради.

А ще є комунальні дороги. Так, в Космацькій територіальній громаді Косівського району їх понад 30 км. Якщо в центрі Космача ще більш-менш відремонтовані, то до гірських присілків та сусідніх сіл Прокурава й Брустури подекуди — яма на ямі. То про яке дотримання стандартів приїзду карет «швидкої» можна говорити...

Натомість у гірській місцевості налагоджені свої шляхи надання медичної допомоги. Часто хворих доправляють до медзакладів кіньми. Так само добираються лікарі та медсестри до недужих. Та буває, що й пішки, по кілька кілометрів у гори, через снігові замети, у спеку та негоду.

Приміром, сімейна медсестра Галина Лесюк обслуговує десять дільниць у селі Прокурава. Працює у парі з лікаркою Брустурівської амбулаторії загальної практики — сімейної медицини Марією Никорак. Вона приїжджає до Прокуравського ФАПу щовівторка, робить призначення.

«На початку року мали водночас й по одинадцять пацієнтів із коронавірусом, — розповідає Галина Лесюк. — Я відвідувала їх двічі на день, бо треба проводити внутрішньовенні ін’єкції. Крапельниці носила із собою. Скажімо, у 85-річної Катерини Левицької із дільниці Барани сатурація була лише 69 відсотків. До неї від медпункту треба йти з чотири кілометри, високо в гори. Ніхто не довозив. Але радію, що бабуся вижила».

Ігор Дмитренко із цього приводу повідомив, що цьогоріч за кошти із державного бюджету закупили 26 нових машин спеціалізованого санітарного транспорту. Їх передали бригадам передгірських відділень обласного клінічного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Майже всі автомобілі повнопривідні, що особливо важливо для експлуатації в особливих умовах. Область очікує ще 29 таких «швидких», уже для гірської місцевості.

На жаль, Івано-Франківщина не ввійшла до пілотного проекту МОЗ щодо забезпечення санітарною авіацією. Однак на випадок надзвичайних ситуацій підсобляють технікою рятувальники ДСНС та військові.

«Пріоритети фінансування в умовах пандемії визначає насамперед Кабмін, профільні Міністерство фінансів та МОЗ, а також органи влади на місцях — через прийняття відповідних рішень про внесення змін до бюджетів, — наголошує Ігор Дмитренко. — На рівні держави — це закупівля вакцин, медобладнання, киснезабезпечення ковідних лікарень, а також підвищення рівня оплати праці медпрацівників, які надають допомогу пацієнтам із COVID-19, та покращення матеріально-технічної бази закладів. Від початку пандемії на ці цілі немалі суми виділено і з місцевих бюджетів. Постійно надходить благодійна допомога».

Штам «Дельта» превалює

Департамент охорони здоров’я удосконалює методику забору проб для тестування на коронавірусну хворобу та маршрути доставки матеріалу до вірусологічної лабораторії обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ. Зростають обсяги охоплення тестуванням. Важливе й забезпечення імунітету, зокрема представників вразливих груп.

Приміром, за сприяння реабілітаційного центру наркозалежних «ЗАХІД ШАНС» та обласного центру контролю та профілактики хвороб проведена вакцинація від коронавірусу груп населення, вразливих до ВІЛ-інфекції і туберкульозу.

«Вакцинація цих груп надзвичайно важлива, оскільки є ймовірність, що люди з ураженням легень, зокрема хворі на туберкульоз, або люди з ослабленим імунітетом, як при високому вірусному навантаженні на тлі ВІЛ, у разі зараження перенесуть коронавірусну інфекцію у важчій формі та піддаються вищому ризику розвитку ускладнень», — долучається до розмови директор обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук.

І додає, що на Івано-Франківщині вищий від загальнодержавного показник смертності, тож є привід бити на сполох. Штам «Дельта» у вересні превалює над іншими штамами.

«Прошу всіх мешканців області із симптомами грипу негайно звертатися до свого сімейного лікаря, щоб відбирали зразки матеріалу на дослідження, адже так може маскуватися коронавірус. Важливо виявити якомога більше контактних осіб та мінімізувати поширення надзвичайно небезпечного штаму «Дельта», — попереджає головний санітарний лікар області.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА Ігоря Дмитренка, покращити епідситуацію може тільки масова вакцинація населення. В області діє 121 пункт щеплення та 8 центрів масової вакцинації, які достатньо забезпечені якісними та ефективними вакцинами. Загалом від початку пандемії надійшло 415 700 доз вакцин. «Важливо не перейти до жовтої зони протиепідемічної небезпеки, бо це значні обмеження для соціально-економічного життя. А головне — уникнути страшних наслідків цієї хвороби», — каже чиновник.

Вважається, що здоров’я на вісімдесят відсотків залежить від самого пацієнта і лише на двадцять — від медиків. Тож система охорони здоров’я буде ефективною за умови належної турботи про себе самих громадян.

Та чи всі дбають про це? Приміром, саме деякі високогірні територіальні громади пасуть задніх щодо вакцинації, зокрема й згадувана вже Космацька ТГ, а також Поляницька.

Довідково

Станом на 15 вересня в області за весь час пандемії захворіли 88 974 особи, зокрема 3 350 дітей та 3 076 медпрацівників. Летальних випадків — 2146. Дві дози вакцини отримали майже 145 тисяч осіб, першу — понад 111 тисяч.

Івано-Франківська область.

Фото надано автором.