Під час робочої поїздки по Одеській області міністр аграрної політики та продовольства України Роман Лещенко разом з головою облдержадміністрації Сергієм Гриневецьким відвідав головну насосну станцію Нижньо-Дністровської зрошувальної системи, що її було побудовано ще 1968 року. Об’єкт входить до переліку тих, які заплановано відремонтувати й оновити в рамках Національної стратегії відновлення зрошення в області.

Станція призначена для подачі води на 34,4 тисячі гектарів Буджацького степу, водозабір відбувається із річки Дністер, у селі Маяки Білгород-Дністровського району.

За оцінкою фахівців, насосно-силове обладнання вже давно відпрацювало свій подвійний ресурс: за минулі 50 років експлуатації на головній насосній станції сталося 16 великих аварій.

За словами Романа Лещенка, Європейський банк реконструкції та розвитку готовий виділити 92 млн доларів США на реалізацію проекту, що дасть змогу повністю реконструювати ГНС і розширити поливні площі Нижньо-Дністровської системи з 12 до 40 000 гектарів.

Фото: oda.odessa.gov.ua