«Другий рік поспіль ми вчасно затверджуємо та передаємо головний кошторис країни на розгляд парламенту і готові якісно обговорювати його з народними депутатами», — зазначив під час учорашнього засідання уряду Прем’єр-міністр Денис Шмигаль (на знімку).

За його словами, держбюджет-2022 не тільки збалансований та реалістичний, але також це бюджет модернізації країни та відновлення економіки. «Ключові пріоритети залишилися не-
змінними — це медицина, освіта, армія, інфра-структура, соціальні програми, діджиталізація, підтримка підприємців та економіки», — підкреслив прем’єр.

Основні макроекономічні параметри проекту бюджету передбачають, що його видатки зростуть на понад 160 мільярдів гривень, дефіцит бюджету зменшиться з нинішніх 5,5 до 3,5 відсотка, продовжиться зростання зарплат, прогнозуються стабільний курс гривні та зниження інфляції. Також Д. Шмигаль прогнозує рекордний за останні десять років рівень зростання ВВП — майже 4 відсотки.

Зачепивши ключові параметри проекту бюджету, прем’єр повідомив, що на медичну галузь передбачено 193 мільярди гривень, що на 31 мільярд більше, ніж цьогоріч. А якщо порівнювати із 2019 роком, то фінансування медицини має збільшитися вдвічі. «Таке збільшення видатків дає можливість у 2022 році встановити мінімальну зарплату лікаря на рівні 20 тисяч гривень. Середня зарплата лікаря при цьому буде вища за 22,5 тисячі гривень», — повідомив глава уряду.

На освітню галузь планується виділити 190 мільярдів гривень, що на 21 мільярд більше, ніж нинішнього року. За словами прем’єра, це дасть змогу підвищити зарплати вчителів та в 1,5—2,5 раза стипендії студентів закладів вищої та професійно-технічної освіти.

Коментуючи фінансування Пенсійного фонду, Д. Шмигаль повідомив, що на його підтримку в проекті держбюджету-2022 передбачено 531 мільярд гривен, що на 31 мільярд більше плану цього року. «Ми запускаємо індексацію всіх пенсій з 1 березня, а це додаткові 28,2 мільярда гривень. Доплати військовим пенсіонерам — 10,6 мільярда гривень, перерахунок пенсій чорнобильцям — плюс 2,5 мільярда гривень», — зазначив він.

Також уряд планує продовжити програму доплат пенсіонерам, яким виповнилося понад 75 років, а також розширити її на інші категорії пенсіонерів. Зокрема, з 1 жовтня 2022 року деяким пенсіонерам у віці 70—75 років планується встановити щомісячні доплати у сумі до 300 гривень. «Уже з жовтня нинішнього року пенсіонери у віці 75—80 років почнуть отримувати доплати в розмірі до 400 гривень, а з минулого року виплати по 500 гривень почали отримувати люди старші 80 років», — нагадав Д. Шмигаль.

На підтримку армії та забезпечення нашої обороноздатності планується спрямувати 5,95 відсотка ВВП. Зокрема, на 7,7 мільярда гривень буде збільшено грошове забезпечення військових, а також планується збільшити фінансування програми розвитку озброєння та військової техніки. Також 5,5 мільярда гривень пропонується спрямувати на забезпечення житлом учасників АТО/OOC зі статусом внутрішньо переміщених осіб.

Міністр фінансів Сергій Марченко відзначив, що вперше проект бюджету базується на трирічній Бюджетній декларації на 2022—2024 роки, яка була підтримана парламентом.
Кабмін підтримав проект постанови, яка дасть можливість через додаток «Дія» подати необхідні документи, оплатити митний збір та завершити митне оформлення транспортного засобу в автоматичному режимі. «Оплатити збір теж можна буде онлайн. Усе максимально зручно, просто і без жодної корупції», — зазначив прем’єр.

Уряд підтримав та подасть на розгляд парламенту законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування служби зайнятості, соціального страхування на випадок безробіття, сприяння продуктивній зайнятості населення, в тому числі молоді, та впровадження нових активних програм на ринку праці. Ці зміни передбачають можливість надання фінансової допомоги для започаткування підприємницької діяльності, послаблення санкцій до безробітних за звільнення з останнього місця роботи за власним бажанням без поважних причин, можливість фінансування громадських робіт та скасування тимчасових робіт, що не сприяють мотивації до праці.

Фото з сайту Кабміну.