Велика Ханська мечеть із відреставрованою покрівлею на території Ханського палацу в Бахчисараї. Під дахом видно тріщини на фасаді.

Фото Антона МЕСНЯНКА. (svoboda.org)

«Російська окупація Криму змінила сприйняття історичної та культурної спадщини України як державою, так і суспільством. Росія привласнила українські культурні цінності на півострові, в тому числі 4095 національних і місцевих пам’яток, що перебувають під охороною держави. Привласнення пам’ятників саме по собі є порушенням міжнародного права... Росія використовує таке привласнення для реалізації своєї комплексної довгострокової стратегії щодо зміцнення свого історичного, культурного і релігійного домінування над минулим, сьогоденням і майбутнім Криму», — зазначено в опублікованій на офіційному сайті ЮНЕСКО доповіді про спостереження за ситуацією в АРК для 212-ї сесії Виконавчої ради організації.

У документі, зокрема, йдеться про незадовільний стан збереження об’єкта всесвітньої спадщини «Стародавнє місто Херсонес Таврійський та його хора», де РФ проводить «реставраційні роботи» і «руйнівні» заходи у релігійних та розважальних цілях. У доповіді зазначено, що у тимчасово окупованому Бахчисараї незаконно створені органи захопили 32 об’єкти нерухомості національної пам’ятки «Ханський палац», які входять до складу Бахчисарайського державного історико-культурного заповідника. Під виглядом реконструкції єдиного комплексу архітектури Кримського ханства, який підтверджує трьохсотрічну державність корінного народу на території півострова, відбувається стирання історичної пам’ятки. Будівля XVI ст. окупантами перебудовується за звичайними будівельними нормами. Як зазначено в документі, роботи в Ханському палаці «створюють реальну загрозу знищення історико-культурної цінності пам’ятки».

В ЮНЕСКО акцентують увагу на тому, що в порушення Другого протоколу до Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у випадку збройного конфлікту, на об’єктах культурної спадщини ведуться незаконні археологічні розкопки. Зокрема, з використанням важкої техніки такі розкопки у червні цього року почалися на території Херсонесу Таврійського.

У доповіді згадано також про знищення мусульманських поховань під час будівництва траси «Таврида» та про те, що Росія незаконно вивозить артефакти з окупованого півострова, які потім експонує на своїй території «з своїми власними кураторськими наративами», що стирають присутність кримських татар в Криму.

ЮНЕСКО звертає увагу і на утиски мешканців Криму за національною та релігійною ознакою. «За сім років окупації ситуація з правами людини в Криму значно погіршилася. Систематичні політичні переслідування, фізичний та психологічний тиск, знищення незалежних ЗМІ, дискримінація за релігійною ознакою, порушення прав власності і мовних прав змусили понад 45 000 кримських татар і українців залишити окупований півострів», — йдеться в доповіді.