Під час слухань.

Йшлося про зменшення негативного впливу погодних умов та нарощування виробництва сільськогосподарської продукції, що значною мірою залежить від розв’язання проблеми штучного зрошення сільськогосподарських культур.

У засіданні взяли участь заступник голови Комітету з питань аграрної та земельної політики Сергій Рудик, голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Артем Чорноморов, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства Тарас Висоцький, керівники області, аграрії.

З вітальним словом до учасників другого етапу комітетських слухань звернулися Сергій Рудик та Артем Чорноморов. Голова підкомітету, зо-
крема, повідомив, що минулого року посуха призвела до втрати майже чверті прогнозованого врожаю та загибелі великої площі посівів. «Це насправді велика проблема, з якою зіштовхнувся весь південь, уся степова зона України. З кожним роком аграрії стикатимуться з проблемами рівня вологи, який дає змогу поліпшити та збільшити врожаї. Тому нині стоїть гостра потреба створення законопроекту щодо відновлення зрошувальної системи», — сказав він.

Крім того, продовжуючи обговорювати проект закону «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель» (№ 5202-д), Артем Чорноморов поінформував, що головним завданням проекту є стимулювання зрошення.

У зв’язку з глобальними змінами клімату в Миколаївській області спостерігається недостатній рівень використання наявного агроресурсного потенціалу, внаслідок чого формується загроза прогресуючого опустелювання земель. Голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім зазначив: «Одними із факторів врегулювання стану зрошування земель області є якість води та ціна на електроенергію, яка має відповідати ринковій. Ми повинні створити всі умови для того, щоб підприємці мали змогу продовжувати розвивати сільське господарство області», — наголосив він.

Під час зустрічі порушувалися нагальні питання, які стримують зрошення в області, а саме: відновлення якості води; вартість подачі води на зрошення; відновлення та реконструкція зрошення, адже більшість зрошуваної мережі збудована 50 років тому і потребує відновлення та модернізації; налагодження систем очищення; вдосконалення законодавчо-правової бази; недостатня й низька водність.

Проект рекомендацій, підготовлений за результатами комітетських слухань, в установленому порядку буде розглянуто на засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Миколаївська область.

Фото із сайту rada.gov.ua.