Ветеран АТО, «кіборг» Олександр Ушинський під час відкриття виставки.

Тридцять світлин українських фотографів Павла Пашка, Сергія Нужненка, Олександра Хоменка та інших представлено на фотовиставці «Незалежність — це я. Незалежність — це ми», що відкрилася на пішохідно-велосипедному мосту, між Володимирською гіркою та Аркою дружби народів, у центрі столиці.

Світлини, презентовані на честь 30-річчя Незалежності України, розповідають про 30 громадських ініціатив. «Наскрізна тема фотовиставки — люди, їхня взаємодія та синергія, яка дає змогу досягати мети. Це змінотворці, волонтери, благодійники, активісти та інші небайдужі, які щодня своєю працею змінюють країну на краще. Головна ідея заходу — показати, як організації громадянського суспільства покращують життя людей. Ми хочемо показати, який вплив та внесок мають ці організації на те, що нас сьогодні оточує», — каже організатор виставки, виконавчий директор ІСАР Єднання Володимир Шейгус.

Серед змінотворців, з якими знайомить киян та гостей міста експозиція, — ГО «БратуБрат», що допомагає ветеранам, котрі зазнали важких поранень під час російсько-української війни, ГО «Команда порятунку тварин Києва», Ukraїner — місія якої розповідати про відомих та активних українців, історичні та архітектурні пам’ятки, презентувати державу у світі, Let’s do it — соціально-екологічна ініціатива, яка є ініціатором наймасштабнішої щорічної всеукраїнської акції «Зробимо Україну чистою разом» та низки екологічних фестивалів, спрямованих на поширення культури сортування сміття і вторинного використання твердих побутових відходів. На виставці також представлено громадські ініціативи з підтримки міжнародних проектів.

Як зазначають організатори заходу, відбір світлин здійснювався за принципом охоплення всієї географії України та різних сфер діяльності — освіта, екологія, підтримка ветеранів, сфера культури тощо. Відвідувачі виставки побачать фото, на яких зафіксовані історичні, екологічні, культурні, освітні та спортивні події, які відбувалися в Україні за останні 30 років. Зокрема, як депутати Верховної Ради голосували за проголошення Незалежності у 1991-му. Є тут і світлини, що розповідають про перемогу на Євробаченні співачок Руслани та Джамали, спортивні успіхи футболіста Андрія Шевченка, а також про події у Криму та на Донбасі, які постраждали від російської агресії.

Виставка, яка відкрилася під музичний супровід Національного духового оркестру, триватиме до 1 жовтня.

Фото Георгія ЛУК’ЯНЧУКА.