На комітетських слуханнях, в яких узяв участь і голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький, було представлено основні напарцювання Меліоративного штабу. У ньому спільно працюють представники Міністерства аграрної політики і продовольства, Міністерства захисту навколишнього середовища і природних ресурсів, Державного агентства водних ресурсів, народні депутати та громадські активісти. Ішлося про введення інституту організації водокористувачів і зміну системи управління водогосподарчих організацій для стимулювання зрошення (законопроект № 5202-д). А також про ще одну важливу складову для розвитку іригації — розробку законопроекту про особливості управління магістральними каналами, яким буде створена можливість закласти принципи управління меліоративними системами вищого рівня.

— Для аграріїв сьогодні в аспекті розширення зрошувальних площ важливо вирішити два питання — якості води і ціни на електроенергію. Тому, по-перше, будемо звертатися до НКРЕКП стосовно переведення всіх споживачів електроенергії на насосних станціях і зрошувальних системах із другого на перший клас підключення. По-друге, потрібно забезпечити безплатну розконсервацію й відновлення подачі електроенергії в насосних станціях, які тимчасово не працювали. По-третє, нині проробляється зміна підходів до тарифоутворення для подачі води, яка буде використовуватися для потреб зрошення, — зазначив перший заступник міністра агрополітики і продовольства Тарас Висоцький.

Що стосується Одеської області, то будуть реалізовувати 12 пілотних проектів із модернізації насосних станцій і меліоративних каналів із загальним бюджетом 350 мільйонів гривень. Після цього по всій області будуть масштабовані інші меліоративні об’єкти. Крім того, капітальні вкладення та інвестиції в 90 мільйонів євро отримає Нижньо-Дністровська зрошувальна система — цей пілот втілюватиметься в рамках ЄБРР.

— Фермери очікують прогнозованості й чіткого розуміння, яка кількість якісної води й у які періоди вони зможуть отримувати наступними роками. Чи буде безперебійне постачання електроенергії, чи отримають підтримку облдержадміністрацій і облрад. Готуємо спільні рішення, щоб вони отримали такі гарантії не на словах, а на ділі. Анонсовані зрошувальні пілоти з ЄБРР дають упевненість в одержанні позитивних практичних результатів уже через рік, — резюмував Тарас Висоцький. А голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної й земельної політики Микола Сольський звернув увагу, що надалі необхідно буде розв’язати проблеми консолідації земель.

Одеса.