З Литвою південне місто пов’язують давні історичні зв’язки. Адже за часів існування Великого князівства Литовського його кордони проходили територією сучасного Миколаєва, а Україна та Литва існували як єдина держава. Саме про це йдеться в книжці «Вітовщина. Піщинка на одвічному Шовковому шляху» авторів Наталії Шевченко, Ольги Ясько і Віктора Мних, яку презентовано під час відкриття консульства. Окремий район міста тривалий час називався Вітовка, як нагадування про литовські часи. Видавець Ірина Гудим зазначила на презентації: «У книжці йдеться про те, що через століття ми були разом з Литвою. Ця книжка — перша про цю історію. Для багатьох стануть відкриттям матеріали про литовський час для Миколаївщини».

Про те, що діяльність нового консульства допоможе зміцнити українсько-литовські відносини, зазначив на відкритті дипломатичної установи голова Миколаївської облдержадміністрації Віталій Кім: «Сучасна історія відносин з Литвою триває з 1995 року, коли було засновано спільне підприємство «Агрофьюжн», яке за короткий час із регіонального стало лідером світового ринку. Ми пишаємося тим, що це підприємство в Миколаєві».

А Почесним консулом Литовської Республіки в Миколаєві став один із засновників підприємства «Агрофьюжн» Сергій Сипко. Він зазначив, що головним завданням консульства є сприяння розвитку торгових та економічних зв’язків між країнами, допомога громадянам і юридичним особам Литви на Миколаївщині, взаємна підтримка культурно-освітньої та наукової діяльності. «Мені дуже хочеться, щоби Миколаїв був одним з найкращих міст в Україні. Щоб місто було бажаним у всьому світі, воно того варте, і цього варті люди, які тут живуть та працюють. Я дуже вдячний Литві за те, що допомагаєте нам стати більш успішними. Цей офіс Почесного консульства стане тим місцем, де зможуть працювати литовські політики, бізнесмени, військові. З радістю організуємо їхню роботу тут і сподіваюсь, що вона буде плідною», — зазначив новопризначений Почесний консул.

У день відкриття консульства відбувся перший економічний Литовсько-Миколаївський бізнес-форум, де презентувався промисловий та інвестиційний потенціал Миколаєва і Литви.