Окрема увага в документі приділяється парламентським виборам, що стартують уже сьогодні й триватимуть три дні.

«ЄС має бути готовим не визнати парламент Росії та зважити на звернення щодо виключення Росії з міжнародних організацій, де є парламентські асамблеї, зокрема, з Парламентської асамблеї Ради Європи, якщо парламентські вибори в Росії у 2021 році будуть визнані шахрайськими та такими, що проведені з порушенням демократичних принципів та міжнародного права», — підкреслюється у документі.

Водночас міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вчора під час брифінгу запевнив, що РФ невипадково майже тиждень тому відмовилася продовжувати мандат двох місій ОБСЄ, які працювали в пунктах пропуску на російсько-українському кордоні, що його тимчасово Україна не контролює.

«Відсутність цих місій сприяє зусиллям Росії влаштовувати «виборчі каруселі», підвезення виборців для створення ефекту «волевиявлення» людей. Я підкреслюю, що відповідно до Міжнародного права — єдиний статус, яким володіє РФ у Криму і в окремих районах Луганської та Донецької областей — це країна-окупант», — пояснив Дмитро Кулеба.

Президент Володимир Зеленський вважає, що деякі жителі окупованих Росією регіонів України змушені голосувати на виборах до Держ-думи РФ, щоб убезпечити себе від переслідувань з боку окупантів. Однак такі вибори не матимуть жодної легітимності, повідомив прес-секретар глави держави Сергій Никифоров.