Тут зможуть лікувати чверть онкохворих пацієнтів усієї Дніпропетровщини.

З перебігом робіт ознайомилися голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, голова Комітету Верховної Ради з питань транспорту та інфраструктури Юрій Кісєль, народний депутат Олена Криворучкіна, перший помічник Президента Сергій Шефір, керівники міста й області, а також компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг».

Два роки тому між компанією, народними депутатами, обласною радою й облдержадміністрацією було підписано меморандум про намір будувати сучасний медичний заклад. Сьогодні спільними зусиллями проект втілюється в життя.

«Кожен українець має право на доступну, якісну й високотехнологічну медичну допомогу. Дуже радий, що саме Кривий Ріг — рідне місто нашого Президента — буде лідером у цьому напрямі. Тут буде перший в Україні онкоцентр, збудований за час незалежності», — зазначив Михайло Радуцький.

Центр зводять за німецьким проектом, головним інвестором виступив «АрселорМіттал Кривий Ріг», виділивши на будівництво 400 мільйонів гривень. Протягом року тривали підготовчі роботи, а нині розпочинається етап активного будівництва за проектом міжнародної компанії Drees&Sommer (Німеччина). Наприкінці лютого минулого року її визначили підрядником для комплексного консультування щодо проектування, інжинірингу і планування будівництва нового корпусу. Німецька компанія забезпечила розробку проекту, а також експертний консалтинг щодо придбання радіологічного обладнання.

«Щорічно в Україні через рак помирає майже сто тисяч осіб. Прагнемо дати хворим більше надії й більше шансів на одужання. Тому радо відгукнулися на запит щодо будівництва онкоцентру. Люди, які лікуватимуться тут, набагато сильніші за рак. Їхня сила волі не поступається сталевій арматурі, яка використовується при будівництві», — каже генеральний директор компанії «АрселорМіттал Кривий Ріг» Мауро Лонгобардо.

У центрі будуть сучасна лабораторна база, апарати комп’ютерної томографії, обладнання для хіміотерапії. На тендері обрали провідного світового розробника технологій у боротьбі з раком — Elekta Ltd (Велика Британія). Компанія виготовить два лінійні прискорювачі Versa HD з новітніми методиками лікування: стереотаксичною променевою терапією і стереотаксичною радіохірургією.

Процедура лікування на новітньому обладнанні відбуватиметься швидше й точніше — пацієнт отримає необхідну дозу іонізуючого випромінювання на клітини пухлин з мінімальним впливом на здорові тканини навколо. Лікарі матимуть більше можливостей лікувати складні пухлини й виявляти захворювання на ранній стадії, а відділення зможе допомагати більшій кількості пацієнтів.

«Онкологія — це високотехнологічна галузь медицини, яка потребує постійного оновлення лікувальних закладів, щоб наші пацієнти могли скористатися ефективною допомогою. Нова онкологічна клініка дасть змогу пацієнтам у Кривому Розі отримувати медичну послугу на високому рівні, що відповідатиме кращим світовим вимогам. Новий онкоцентр буде оснащено сучасним обладнанням, яке допоможе виявити хворобу на ранній стадії, проводити якісну діагностику і надавати комплексне лікування нашим пацієнтам», — наголосив генеральний директор Криворізького онкологічного диспансеру Сергій Беккер.

На початку роботи закладу німецькі лікарі проведуть навчальний курс для українських медиків. Потім тут створять тренінговий центр підвищення кваліфікації медперсоналу.

«Очікуємо, що вже наступного літа об’єкт буде здано в експлуатацію і восени він прийме перших пацієнтів. Добре, що між інвесторами і чиновниками налагоджено комунікацію», — розповів Сергій Шефір.

Зазначимо, що сьогодні на обліку у криворізьких медиків перебувають майже 19 тисяч пацієнтів з онкологічними захворюваннями.

«Ми робимо все можливе для того, щоб ті проблеми, які накопичувалися в криворізькому регіоні протягом десятиліть, було розв’язано. Спасибі за початок будівництва онкоцентру, адже рання діагностика — це запорука успішного лікування», — сказала Олена Криворучкіна.

Дніпропетровська область.

Фото з відкритих джерел.