Міністр соціальної політики України Марина Лазебна прокоментувала ухвалення Верховною Радою в першому читанні проекту закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення пенсійного законодавства», розробленого Мінсоцполітики.

«...Верховна Рада... підтримала наш законопроект про індексацію пенсій за загальними правилами для всіх...

...Законопроект виправляє помилку пенсійної реформи 2017 року, коли пенсії частині військових пенсіонерів, науковців, державних службовців, пенсіонерів з органів місцевого самоврядування виключили з механізму індексації. Ціна цієї помилки — якість життя майже півмільйона пенсіонерів, пенсії яких могли б бути нині на третину вищими. У солідарній системі потрібно виправляти ще достатньо несправедливостей, але це дуже важливий системний початок у наведенні порядку...»

Зазначимо, що, за даними Мінсоцполітики, з 1 жовтня розпочнеться виплата щомісячної компенсації для більш як мільйона осіб віком від 75 до 80 років.

Враховуючи, що такі виплати здійснюються для тих, кому за 80 років, загальна чисельність осіб, охоплених цією програмою, становитиме 2,4 мільйона, повідомляє прес-служба соціального відомства.

А от колишній міністр економіки і чинний голова наглядової ради держконцерну «Укроборонпром» Тимофій Милованов радить українцям, які не досягли пенсійного віку, вже сьогодні починати турбуватися про свою старість і збирати гроші, не розраховуючи на пенсію від держави. Про це він заявив в одному з телеефірів, коментуючи плани влади запустити в Україні пенсійну реформу.

Колишній міністр економіки не сумнівається, що її обов’язково запустять, але для цього потрібно значно більше часу, ніж один-два роки.

За його словами, «...кожна людина повинна розраховувати на себе і відкладати й зберігати хоча б 3—5%...» — наголошує Милованов і закликає українців «бути відповідальними» і якщо є така можливість, обов’язково накопичувати заощадження.

Ну, а нинішнім пенсіонерам, схоже, нічого не залишається, як очікувати змін, що запропонувало Міністерство соціальної політики до проекту державного бюджету на наступний рік про п’ять етапів підвищення пенсійних виплат протягом наступного року.

Підсумовував Віктор БОНДАР.

Фото: lvivpost.net