У Рівненській обласній прокуратурі під час круглого столу за участю керівників правоохоронних та інших державних органів Рівненської області обговорили стан дотримання вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища, а також протидію кримінальним правопорушенням проти довкілля.

— Хочу виділити кілька питань, які перебувають у нас на постійному контролі, — це насамперед видобуток корисних копалин, у тому числі і бурштину, робота кар’єрів, боротьба з несанкціонованими сміттєзвалищами та незаконна порубка лісу.

Окремо хочу звернути увагу на природо-заповідний фонд, об’єкти якого мали б бути виділені в окремі межі, — зазначив керівник Рівненської обласної прокуратури Андрій Рудницький.

За його словами, завдяки скоординованим заходам прокуратурою та контролюючими органами в межах роботи міжвідомчих робочих груп, у тому числі із залученням фахівців у кримінальних провадженнях, цьогоріч уже вдалося досягти певних результатів. Зокрема, органами обласної прокуратури подано позовів у сфері охорони навколишнього природного середовища на понад 30 мільйонів гривень, до суду з обвинувальними актами скеровано 51 кримінальне провадження щодо правопорушень у лісовій сфері (з них одне щодо ОЗГ), у яких встановлено збитків на мільйон гривень, а також Рівненським окружним адміністративним судом відкрито провадження у чотирьох справах за позовами окружних прокуратур в інтересах держави до органів місцевого самоврядування про визнання протиправною їх бездіяльність щодо незабезпечення проведення робіт з винесення меж заказників.

Начальник ГУ НП у Рівненській області Олексій Камишанський зазначив, що на Рівненщині завдяки спільним зусиллям правоохоронців вдалось припинити масовий і систематичний незаконний видобуток бурштину. Утім, нині майже сто поліцейських та нацгвардійців щоденно патрулюють місця незаконного видобутку «сонячного каміння». Це насамперед урочище Гальбин, околиці Клесова Сарненського району та територія Вараського району.

Загалом від початку року в старателів та скупників вилучено майже 1,5 тонни бурштину-сирцю, 115 мотопомп та 19 транспортних засобів. Суди від початку року розглянули 30 кримінальних проваджень стосовно 45 осіб, з них 12 діяли в складі чотирьох організованих груп, дві з яких виявили співробітники Управління СБ України в області. Восьмеро учасників ОЗГ сплатили до бюджету 425 тисяч гривень штрафів.

Учасники круглого столу також обговорили питання незаконної вирубки лісу й випалювання деревного вугілля.

За результатами засідання круглого столу його учасники визначили порядок та шляхи поліпшення взаємодії та комунікації для оперативного та ефективного обміну інформацією та вирішення проблемних питань.

Оксана ЖУЖЕЛЬСЬКА, речниця Рівненської обласної прокуратури.

Фото з круглого столу надано автором.