Їх лісівники бережуть від лісокрадів, пожеж. А щоб це було легше робити, обладнали відеокамерами всі вісім лісництв держлісгоспу, ще 40 відеокамер встановили на територіях виробничих підрозділів підприємства.

А що підприємство працює успішно, свідчить той факт, що за результатами 2020 року воно визнано кращим платником податків серед лісгоспів області.

— Уже за вісім місяців цього року ми сплатили на 20 мільйонів гривень податків більше, ніж за такий самий період торік, — розповідає директор ДП «Сарненський лісгосп» Олег Лехкобит (на знімку). — А завдання з реалізації продукції за вісім місяців виконали в обсягах цілого минулого року.

— У цьому році відновили більш як 400 гектарів лісу. А за рахунок формування правильної ринкової ціни на деревину вдалося вберегти від вирубки 40 гектарів лісу, — продовжує керівник.

Саме тим, хто плекав у різні роки ліс, — ветеранам підприємства — адресовані слова вдячності Олега Лехкобита. Усіх 240 ветеранів, які в різні роки розбудовували підприємство, привітали напередодні професійного свята нинішні сарненські лісівники. Нікого не залишили поза увагою, всім вручили невеличку матеріальну допомогу.

Згадали в професійне свято, вшанували пам’ять майстра лісу Ярослава Зарви, який у 1983 році загинув від пострілу браконьєрів під час виконання службових обов’язків. Дружина загиблого Ганна теж свого часу працювала бухгалтером у Костянтинівському лісництві. Нині у Сарненському лісгоспі працюють їхні діти Олег та Оксана.

Ушанували цього дня і пам’ять загиблих разом із Ярославом Зарвою робітника Петра Стрижауса та лісника Андрія Грищені.

Свою професію лісівники популяризують тим, що підтримують два шкільні лісництва — Тинненське та Костянтинівське. Тож діти після школи обирають лісівничі професії.

Фото надано Олександрою ЮРКОВОЮ.