Перші з них знайшов викладач істфаку ЧНУ Віталій Калініченко. Глечики часів Штефана чел Маре дуже добре збереглися, а зазвичай археологи натрапляють лише на дрібні черепки, які треба довго й важко склеювати докупи.

«Працювати доводилося в екстремальних умовах, оскільки поряд — обвал заввишки до п’яти метрів. Зате лише на двох квадратних метрах розкопаної ділянки нам вдалося здобути велику колекцію кераміки — понад 900 фрагментів», — розповів кандидат історичних наук, асистент кафедри всесвітньої історії ЧНУ імені Ю. Федьковича, голова Чернівецького підрозділу Спілки археологів України Микола Ільків.

За його словами, загалом назбиралося кілька величезних ящиків черепків. Серед них були і рештки гончарного горна діаметром майже два метри — давньої печі, в якій випалювали посуд.

«Із фрагментів почалася довга та клопітка реставрація. Упродовж двох років вдалося відтворити шість посудин. Надалі дуже великими стараннями нашого колеги, члена Спілки археологів України Віктора Григи дореставрували решту. Фрагменти глечиків були завбільшки від сантиметра і до половини посудини. Тому реставрація й затягнулася з 2014-го і донині. У результаті нам удалося припасувати одне до одного 700 шматків. Днями ми передали до краєзнавчого музею 20 посудин та решту 200 фрагментів», — каже Микола Ільків.

У горні також знайшли екзотичної форми ґудзик, виточений із рога якоїсь копитної тварини, можливо, оленя, та невеличку монету, яка, як встановив професор Сергій Пивоваров, належить до часів молдавського господаря Штефана ІІІ Великого. Вона карбувалася протягом доволі вузького проміжку часу — у 1480—1504 роки», — розповів Пивоваров.

Чернівецька область.