«Питання деолігархізації важливе. Але важлива не лише назва, а й підходи», — наголосив він. Голова Верховної Ради додав, що в процесі деолігархізації в інших країнах ухвалювалося відповідне антимонопольне законодавство та законодавство щодо лобістської діяль-ності.

«Будь-який зв’язок політика з великим бізнесом чи з будь-яким іншим бізнесом, якщо він базується на корупції, тіньове фінансування цього політика прямо чи опосередковано — це корупція», — наголосив Дмитро Разумков.

Водночас Голова Верховної Ради зазначив, що в Україні створена низка антикорупційних органів, які мають протидіяти такому явищу, і парламент забезпечив ці інституції необхідною законодавчою базою.

Водночас Дмитро Разумков підкреслив: «Будь-який закон, що ухвалюється, буде діяти не лише сьогодні-завтра. Законо-проект щодо деолігархізації, наприклад, розрахований на десять років. Ми бачили різні РНБО, особливо до 2014 року. Давайте уявимо, що було б, якби такий механізм був у них».

Глава парламенту переконаний, що визначати перелік олігархів в Україні має не Рада національної безпеки та оборони, а незалежна комісія.

Дмитро Разумков зазначив, що Регламент Верховної Ради не забороняє розглядати в другому читанні законопроект щодо олігархів, який направлено до Венеціанської комісії, до отримання висновку цієї комісії.

Водночас Голова Верховної Ради вважає малоймовірним розгляд на наступному пленарному тижні проекту закону про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів) (№ 5599). «Я чув думки, що цей законопроект може розглядатися в четвер. Це фактично нереально. По-перше, законопроект має бути підготовлений до розгляду апаратом Верховної Ради. По-друге, фракція «Слуга народу» у своєму листі наполягає, що відповідно до Регламенту законо-проект, підготовлений до другого або повторного другого читання, висновок головного комітету та інші супровідні документи до нього надаються народним депутатам не пізніш як за 10 днів до розгляду цього законопроекту. Я вдячний колегам за нагадування щодо дотримання Регламенту», — сказав він.

«Тому я буду слідувати Регламенту, як і передбачає моя посада», — додав гаова парламенту.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.