«Наша позиція щодо порядку денного стала. Законопроекти з антиолігархічного пакета № 5599 та № 5060 потрібно терміново розглядати. Вони готові. Жодних особливих перепон ми для розгляду не бачимо. Думаю, що така важлива реформа, як антиолігархічна, заслуговує стояти поряд із законопроектами про реформу, наприклад, банківської сфери», — наголосив під час брифінгу після завершення погоджувальної ради перший заступник голови фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко (на знімку).

«Щодо інших позицій і ситуації на погоджувальній раді, ми діємо відповідно до Регламенту. Але хотіли б нагадати, що Регламент — це не та історія, яку хтось може трактувати під себе. Закони у нас тлумачать суди, якщо ми будемо бачити, що ті тлумачення, які ми отримуємо з боку апарату або керівництва Верховної Ради, є несправедливими, ми застосовуватимемо інші механізми пошуку юридичних відповідей на питання Регламенту, які нас та всіх колег турбують», — сказав народний депутат.

Водночас, відповідаючи на запитання щодо терміновості розгляду антиолігархічного законопроекту, О. Корнієнко зауважив: «Ми ж ведемо боротьбу не з простими опонентами. Розуміючи, що в олігархів є вплив на багато що в цій країні, кожні 3—4 дні чи два тижні, які ми даємо цим законам відлежатися, збігати в Венеціанську комісію, де процес може затягнутися на місяці, думаю, що в українського народу немає стільки часу, щоб не проводити таку важливу реформу, яка давно назріла».

За словами першого заступника голови фракції, під час розгляду цього законопроекту в сесійній залі пропонується застосувати процедуру постатейного розгляду. «Ми працюємо над тим, щоб донести до колег важливість розгляду цих законів у такому режимі. Ми пропонуватимемо це рішення, яке, за Регламентом, приймається залою», — уточнив він.

Щодо напруження, яке виникло між моно більшістю та главою парламенту, О. Корнієнко сказав: «Є процедура відкликання Голови Верховної Ради і вона досить чітко виписана. Думаю, що в той момент, коли депутати захочуть цю процедуру ініціювати, вони будуть її ініціювати. Наразі у нас немає ні ініціаторів такої процедури, ні підписних листів. Більше того, я вважаю: якщо людина перебуває на лікарняному, то не зовсім етично такі питання піднімати. Крім того, Дмитро Олександрович попри його позафракційність, особисті політичні позиції, все-таки є висуванцем нашої партії, він очолював її на виборах, то цьому має передувати зустріч Голови Верховної Ради з фракцією для предметної розмови. Поки що я не бачу ініціатив у нас всередині таких, які б загострювали це питання».

Олександр Корнієнко повідомив також, що у понеділок ввечері відбудеться засідання фракції, центральним питанням якої стане кінцева редакція законопроектів № 5599, № 5600, а також питання щодо голови правоохоронного комітету.

А от питання щодо відставок в уряді, за словами О. Корнієнка, на засіданні не обговорюватимуться. Його, зазначив депутат, вирішуватимуть наприкінці вересня — на початку жовтня.