Іванна Климпуш-Цинцадзе і Антті Хартікайнен.

Під час виїзного засідання народні депутати та представники КМЄС відвідали контрольно-пропускні пункти (КПП) у трьох районах Закарпаття на кордоні зі Словаччиною та Угорщиною — Ужгородському, Мукачівському і Берегівському. За участі представників Державної прикордонної служби, Державної митної служби та місцевих органів влади учасники заходу обговорили питання пропускної спроможності й інфра-структуру пунктів пропуску, зокрема, з точки зору запобігання контрабанді та корупції. Йшлося також про реформування митної системи відповідно до норм ЄС, NCTS та застосування сканерів для перевірки вантажів.

Більш глибоко весь спектр питань обговорили вже в Ужгороді під час засідання комітету за участі профільних заступників міністрів, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади, КМЄС, проектів технічної допомоги ЄС, іноземних консульських установ на Закарпатті, дипломатичних місій України в сусідніх державах, Міжнародної організації з міграції та українських громадських організацій і депутатів обласної ради.

Учасники засідання, зокрема, проаналізували стан виконання Стратегії інтегрованого управління кордонами та підтримку з боку ЄС. Говорили про реформування митної системи відповідно до європейських норм і про залучення Закарпаття до програм транскордонної співпраці та стан їхньої реалізації.

«Те, що відбувається в регіонах, має вирішальне значення для прогресу України. Стратегічний підхід до реформ залежить від ефективної координації між Києвом та регіонами, — зазначив голова КМЄС Антті Хартікайнен. — Регіональне представництво КМЄС у Львові розширює свою діяльність на всі сім областей заходу України, включаючи Закарпаття. Місія намагається адаптувати свою роботу до кожного регіону. Інтегроване управління кордонами та боротьба із транскордонною злочинністю особливо важливі для цієї частини України. Ці напрями серед пріоритетів і для ЄС, оскільки тісно пов’язані з безпекою Євросоюзу і безвізовим режимом, який нині є реальністю для українців».

За словами голови євроінтеграційного комітету Іванни Климпуш-Цинцадзе, важливо, що після відвідин пунктів пропуску на кордоні відбулося виїзне засідання за участі представників центральної виконавчої та місцевої влади і європейських партнерів. «Це дало змогу охопити максимальну кількість проблем, — наголосила народний депутат. — Щось простіше потребує компетентного втручання місцевої чи центральної влади, але складніші речі треба розв’язувати на законодавчому рівні та працюючи з партнерами для пошуку рішень через міжнародні домовленості. Сподіваюся, це засідання дасть поштовх для такої законодавчої роботи та спонукає ефективніше використовувати контролюючу функцію парламенту».

За підсумками засідання Іванна Климпуш-Цинцадзе і Антті Хартікайнен провели прес-конференцію. Вони детально зупинилися на тих проблемних питаннях, які слід вирішувати центральній і регіональній владі вже сьогодні і в майбутньому. Це насамперед проблеми транзиту, необхідність криміналізувати відповідальність за контрабанду, оновлення діючих і відкриття нових КПП, поглиблення координації між українськими митниками і прикордонниками тощо. Зазначалося також, що багато що ускладнилося через пандемію коронавірусу.

Антті Хартікайнен ще додав, що провести виїзне засідання з розгляду цих актуальних інтеграційних питань саме на Закарпатті запропонувала Іванна Климпуш-Цинцадзе.

— Результати поїздки перевершили мої найкращі сподівання, — підсумувала І. Климпуш-Цинцадзе. — Усі учасники були активні і дискусія виявилася дуже відвертою.

Ужгород.

Фото автора.