За словами речниці Прикордонної служби Польщі Анни Міхальської, найімовірніше, що загиблими є нелегальні мігранти.

Тим часом слідчий комітет Білорусі повідомив у Твіттері, що того самого дня поблизу білорусько-польського кордону було знайдено тіло жінки. Встановлено, що загиблою є 39-річна громадянка Ірану. «Жінку було знайдено без взуття, і після початкового огляду тіла слідство не відкидає, в тому числі, версію, що смерть настала внаслідок переохолодження», йдеться у повідомленні.

Причини загибелі людей по обидва боки кордону встановлять слідчі Польщі та Білорусі. Однак можна передбачити, що це не останні загиблі в прикордонній зоні. Тільки в неділю польським прикордонникам довелося рятувати групу нелегальних мігрантів, яка загрузла у болоті в районі населеного пункту Пєнькі. В рятувальній операції також взяли участь військові та гелікоптер швидкої допомоги. Семеро з восьми врятованих потребували медичної допомоги і нині перебувають у лікарнях.

За інформацією польських прикордонників, у суботу було зафіксовано 324 спроби нелегального перетину цього відрізка кордону, що є рекордним показником від початку міграційної кризи на кордоні з Білоруссю. А з початку вересня таких спроб зафіксовано понад 3,8 тисячі, повідомляє Укрінформ.

Тим часом у Литві знайшли місце для розміщення нелегальних мігрантів, яких щодень більшає. Це — колишня Кібартайська колонія. Учора в ній відбулася церемонія відкриття центру для мігрантів, повідомило агентство Delfi. За словами представника Служби охорони держкордону Рімантаса Петраускаса, приміщення для мігрантів довелося готувати за лічені дні. Сюди переселять мігрантів, із наметового табору в Руднінкай. Як повідомило МВС Литви, до початку жовтня всіх мігрантів з наметових таборів переселять у теплі приміщення. У Кибартаї, крім теплих кімнат, є ще бібліотека, медпункт, спортзали, стадіон, центр ремесел. Соціально вразливі категорії — сім’ї з дітьми, вагітні, інваліди — розмістять в модульних будинках у Руклі та Вильнюсі, передає агентство.

Попри всі спроби Польщі та Литви взяти мігрантську кризу на кордоні з Білоруссю під контроль, з приходом холодного сезону ситуація може загостритися. Нещодавно прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив, що в Білорусі перебуває більш як 10 тисяч осіб, перевезених з Близького Сходу, в основному з Іраку, а також із Сирії, з метою проведення гібридної атаки режиму Лукашенка на ці дві країни. За його словами, мінський режим здійснює проти Литви та Польщі «провокацію, інспіровану в Москві».

Фото: Укрінформ