Про це нагадав голова профільного парламентського комітету Сергій Бабак під час відкриття Форуму Всеукраїнського тижня дошкілля «Дошкільна освіта України 30», який триватиме до 24 вересня.

Саме в дошкільному віці закладаються підвалини подальшого успіху дитини в шкільному та дорослому житті. «Тому Верховна Рада приділяє велику увагу дошкільній освіті», — запевнив Сергій Бабак і додав, що на одному з найперших засідань комітету в нинішньому складі було створено підкомітет, який опікується цими питаннями. Не випадково День дошкілля, який в Україні відзначаємо в останню неділю вересня, нині переріс у Тиждень дошкілля — час для обговорення шляхів модернізації та розвитку цієї освітньої ланки. Голова комітету привітав присутніх на форумі та вручив сертифікати на курс навчання директорам закладів дошкільної освіти.

Малюків мають виховувати в сучасному та комфортному освітньому середовищі, тож найперше завдання — ліквідувати дефіцит місць у дитячих садках та зробити дошкільну освіту доступною і якісною.

«За два останні роки — 2020-й та 2021-й — створено майже 20 тисяч додаткових місць для дітей дошкільного віку, 88 закладів дошкільної освіти збудовано або реконструйовано», — заявив на форумі міністр освіти і науки Сергій Шкарлет.

У результаті черга до дитячих садків за цей період зменшилася майже на 3 тисячі.

«Цього року 12 новобудов уже прийняли понад одну тисячу дошкільнят — чотири заклади на Житомирщині, по два — у Київській області та Києві, по одному — в Івано-Франківській, Рівненській, Тернопільській та Херсонській областях», — підсумував міністр.

Сприяння розвитку та розширенню мережі закладів дошкільної та позашкільної освіти як один зі стратегічних напрямів політики уряду згадано у затвердженій Кабінетом Міністрів Державній стратегії регіонального розвитку на 2021—2027 роки.

Розширювати мережу таких закладів у територіальних громадах планують, зокрема, за рахунок державно-приватного партнерства та розвитку недержавних дитсадків.

«За два роки відкрито понад 200 приватних закладів дошкільної освіти, найбільше — у столиці (102), у Київській та Одеській областях — 53 та 23 відповідно», — повідомив Сергій Шкарлет.

Не менш важливо осучаснити зміст дошкільної освіти. Голова підкомітету з питань раннього розвитку та дошкільної освіти профільного парламентського комітету Володимир Воронов нагадав, що протягом останнього часу було втретє оновлено державний стандарт дошкільної освіти, нині мають затвердити відповідні освітні програми. Методичним забезпеченням та загалом науковим супроводом перетворень у цій освітній ланці опікуватиметься нова структура.

«Минулого тижня президія Національної академії педагогічних наук ухвалила рішення про створення Інституту раннього розвитку дитини і дошкільної освіти», — повідомив Володимир Воронов.

Доступність та інклюзивність дошкільної освіти певною мірою дає змогу подолати економічну нерівність та створити гарні стартові умови для навчання кожної дитини. Нині до садків ходить понад мільйон малюків. За даними Держcтату, на початок 2021 року в Україні працювало 15 335 закладів різних типів і форм власності, що забезпечують здобуття дошкільної освіти, — на 572 більше, ніж торік.