Проект організовано Національним інститутом раку спільно з громадською спілкою «Коаліція онкопацієнтів України» за підтримки підкомітетів з питань сучасних медичних технологій та розвитку трансплантології, з питань профілактики та боротьби з онкологічними захворюваннями Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування в рамках ініціативи «Рік обізнаності про рак легені».

Представлена експозиція покликана привернути увагу народних депутатів до проблем, які щодня постають перед онкопацієнтами. Ідеться, зокрема, про підтримку народними депутатами законопроектів: № 4662 про зміни до Закону «Про публічні закупівлі», що запроваджує застосування договорів керованого доступу (прийнято в цілому як закон 21 вересня поточного року), а також № 5736 і № 5737, які регулюють питання надання пацієнтам лікарських засобів. А також дасть змогу раціональніше використовувати бюджетні кошти й закуповувати найбільш ефективні ліки за нижчими цінами. Пацієнти з онкологічними та рідкісними захворюваннями у свою чергу отримають доступ до дієвої інноваційної терапії на безоплатній основі», — наголосив під час відкриття експозиції голова Комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький.

Власне, експозиція представлена паперовими інсталяціями кімнат реальних домівок онкопацієнтів. У проекті використали папір зі спогадами пацієнтів, статистикою та законами про онкозахворювання в Україні.

У рамках презентації виставки у прес-центрі парламенту відбувся брифінг за участю народних депутатів Оксани Дмитрієвої, Валерія Зуба, Сергія Тарути, в.о. директора Національного інституту раку Андрія Шипка, представниці громадської спілки «Коаліція онкопацієнтів України» Вікторії Костецької (на знімку).

Виставка працюватиме до 24 вересня в кулуарах другого та третього поверхів будинку Верховної Ради України.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут — www.golos.com.ua