Не хвилюйся, онлайн — це не страшно!

Хоча ще вчора вдень в батьківських чатах панувала невизначеність — продовжать очне навчання чи перейдуть на дистанційне, вирішували на нарадах буквально «з коліс». Деякі школи змінять формат навчання вже з понеділка.

За рішенням уряду, в разі переходу до жовтого, помаранчевого чи червоного карантинного рівня епідемічної безпеки для проведення традиційних уроків в навчальному закладі потрібно мати мінімум 80 відсотків  вакцинованого персоналу (хоча б однією дозою), нещеплених допустять до роботи за наявності довідки про перенесений ковід. Про це йдеться в роз’ясненні МОН. Хто і в якій формі видаватиме таку довідку, достеменно невідомо: на сайті Міністерства зазначено, що такі COVID-cертифікати «генеруватимуться після настання відповідної технічної можливості».

У столиці ситуація видається досить оптимістично, адже в усіх комунальних школах Києва показники вакцинації педагогічного колективу перевищують 80 %. За останній перед оголошенням жовтого рівня тиждень райони «підтягли» показники вакцинації, повідомив заступник голови КМДА Валентин Мондриївський. А навчальні заклади Голосіївського, Дніпровського та Святошинського районів столиці навіть перевищили необхідний поріг — завдяки 85 % щеплених. Київ — лідер за темпами вакцинації освітян, тож 23 вересня всі столичні школи та садочки працювали у звичайному режимі, підсумував він. Нагадаємо, що вимога до 80 відсотків щеплених не стосується початкових шкіл та дитячих садків — вони працюватимуть за будь-якого рівня епіднебезпеки.

Житомирська область тривалий час належала до лідерів за темпами вакцинації освітян проти COVID-19 в країні, проте станом на 22 вересня значна частка навчальних закладів регіону не подолали поріг у 80 % щеплених працівників, інформує наш власкор Оксана Лук’яненко. Як повідомила на брифінгу перша заступниця голови ОДА Наталія Остапченко, станом на середу з 1283 працюючих освітніх закладів регіону 493 не досягли необхідного для продовження роботи у жовтій зоні показника охоплення вакцинацією. При цьому з 580 закладів загальної середньої освіти, що знаходяться на території області, 218 шкіл, або 37,5 %, не зможуть працювати очно. У Новоград-Волинському районі таких закладів 29, у Коростенському — 66, у Бердичівському — 17, у Житомирському — 106.

В обласному центрі лише одна школа — міська гуманітарна гімназія № 23 — не змогла перетнути позначку у 80 % щеплених працівників. Учні цього закладу навчатимуться у звичному режимі до кінця тижня та перейдуть на дистанційний режим роботи, якщо ситуація з вакцинацією колективу гімназії не зміниться до понеділка. У Бердичеві завдяки високому рівню вакцинації всі школи працюватимуть очно, аналогічна ситуація і в Новограді-Волинському, де рішенням комісії з питань ТЕБ та НС призупинили відвідування здобувачами освіти лише міської школи мистецтв та економіко-гуманітарного коледжу. У Коростенський міській громаді 23 вересня всі школи продовжили працювати у звичному режимі, попри нижчий за 80 % рівень вакцинації. «Невакциновані працівники будуть допущені на роботу за умови проходження ПЛР-тесту, дійсного упродовж 72 годин, або наявності довідки від лікаря про одужання від коронавірусної інфекції за останні півроку», — уточнив заступник Коростенського міського голови Олександр Синицький.

Майже 74 відсотки працівників закладів освіти Вінницької міської територіальної громади вакцинувалися проти COVID-19, у деяких колективах — понад 91 відсоток імунізованих (станом на 21 вересня), повідомляє наш власкор Віктор Скрипник.

Найвищий показник — в інклюзивно-ресурсних центрах, де 91,6 відсотка працівників отримали дві дози препаратів. У закладах позашкільної освіти — 83,8 відсотка тих, хто убезпечив себе від коронавірусної інфекції, у дитсадках — 68,7 відсотка. Таку інформацію повідомила директор департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко.

«Аналіз стану справ з вакцинацією дає підстави сподіватися на те, що навіть під час можливого погіршення епідеміологічної ситуації, наші освітні заклади продовжать працювати у звичному режимі, а не дистанційно, як це було у минулому навчальному році», — каже вона. У загальноосвітніх школах міста і восьми сільських населених пунктах, що входять до міської громади, щеплення отримали 76,6 відсотка вчителів.

У 30 школах Вінниці вакцину отримали 80 відсотків членів колективів, у п’яти — понад 70 відсотків. Загалом у місті над Південним Бугом 35 шкіл.

Справжній аврал із щепленням від коронавірусу влаштували херсонські освітяни, повідомляє наш власкор Сергій Яновський. За тиждень до встановлення режиму жовтої карантинної зони показника у 80 відсотків вакцинованих від ковіду в обласному центрі досягли лише в 31 школі з 59. Та коли стало остаточно зрозуміло, що переходу на «дистанційку» не уникнути, за якісь три дні на бажані 80 відсотків вийшли ще 23 заклади! Тобто, на дистанційне навчання переходять лише п’ять шкіл, підсумували в міському управлінні освіти.

Загалом у регіоні справи невтішні. За даними Херсонської ОДА, з 425 шкіл області 80 відсотків вакцинованих мають лише 225. При цьому 19 953 працівники встигли отримати тільки першу дозу препарату, і 17 326 — дві. Хоча надійніший імунний бар’єр був би для них аж ніяк не зайвим: сьогодні рівень захворюваності на COVID-19 в краї вищий від середнього по Україні і становить уже 157 заслаблих на кожні сто тисяч населення, поінформував Головний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич. У спеціалізованих відділеннях місцевих лікарень заповнені 37 % ліжко-місць, і ситуація погіршується щодня.

У Чернівецькій області станом на ранок 23 вересня загальна чисельність інфікованих коронавірусною хворобою сягнула 86 291 (починаючи від першого встановленого випадку). При цьому, за словами начальниці управління освіти Чернівецької міськради Ірини Ткачук, вісім шкіл у Чернівцях не досягли 80 % рівня вакцинації персоналу, через що відучора у цих навчальних закладах навчання в очній формі 5—11 класів було припинено. Та чиновниця очікує, що і викладачі цих шкіл також провакцинуються.

Згідно з даними на інформаційній панелі COVID-19, оприлюдненій на сайті Чернівецької ОДА, показника у 80 % вакцинованих, зокрема, не досягли Чернівецька загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 8 (вакциновано 76,79 % колективу), Чернівецька загальноосвітня школа І—ІІІ ступенів № 16 (76,12%), навчально-виховні комплекси «Любисток» (74,68%) та «Лідер» (74,29 %). І лише завдяки тому, що кілька працівників звільнилися, колектив останнього закладу потрапив у число належно вакцинованих. Батьки, які працюють, не вдоволені повільним вакцинуванням вчителів і вважають таке ставлення безвідповідальним. Натомість вчителі пояснюють, що багато хто не щеплюється через інші хвороби, які не дозволяють це зробити. Між тим, голова ОДА Сергій Осачук і чернівецький міський голова Роман Клічук виявляють щодо невакцинованих жорстку позицію та шукають дієві методи впливу, інформує наш власкор Сергій Сулима.

Щеплюватися доведеться й викладачам вишів. Через недосягнення показника у 80 відсотків вакцинованих такі заклади змінять формат роботи. Як інформує наш власкор В’ячеслав Воронков, з цієї причини з 23 вересня вся система професійної та вищої освіти Одещини переходить на дистанційне навчання.

Фотоетюд Андрія НЕСТЕРЕНКА.