У школі № 23 сучасна їдальня та санвузли.

У відремонтованих стінах зустріли День знань майже вісімсот учнів найстарішої гімназії міста — № 33, якій виповнилося 156 років. «Тепер це сучасний європейський об’єкт», — підсумував міністр розвитку громад і територій України Олексій Чернишов, який відвідав школу та подарував учням книги для буккросингу. «Програма «Велике будівництво» рухається вперед. Дніпропетровщина дуже активний її учасник. В області реалізується понад двадцять інфраструктурних проектів», — додав він.

Від старої будівлі залишилися тільки стіни. Усе інше — замінили, укріпили, відремонтували. Максимально зберегли історичну самобутність, а в інтер’єри навчальних кабінетів додали родзинку — тематичні фотошпалери. Так, вхід до кабінету біології прикрашає зображення підводного світу. Є інсталяція на хімічну тематику, з атомами та молекулами. На підлозі в коридорах — дизайнерський малюнок, що збігається з кольоровими лініями на стінах.

Прилеглу територію озеленили, виклали тротуарною плиткою внутрішній просторий двір. Про безпеку учнів дбає «розумна» система відеоспостереження з камерами як усередині, так і на фасаді будівлі. Вони здатні розпізнавати обличчя та номери автомобілів.

У школі обладнано двоповерховий харчоблок, у підвалі влаштували комори для зберігання продуктів. Тут є душові та підсобні кімнати. Продукти нагору доправляє вантажний підйомник. У зоні кухні встановили потужні витяжки та професійні плити.

Зовсім інший вигляд має й школа № 23. Коштом міського бюджету зробили ремонт їдальні та п’яти туалетів, з використанням якісних матеріалів обновили стелі, стіни, підлогу, меблі, сантехніку.

Для оновлення освітнього простору використовують і можливості міського «Бюджету участі». Всього в рамках цієї програми перемогли 487 проектів на загальну суму понад 140 мільйонів гривень, 125 з них буде втілено на базі шкіл.

«Тут найбільша кількість голосів і конкуренція. Наприклад, торік освітні проекти зібрали майже двісті тисяч голосів. Найпопулярніші передбачали модернізацію кабінетів, спортмайданчиків тощо. Цього року на реалізацію 44 проектів-переможців виділяється 12,5 мільйона гривень. 16 проектів уже реалізовано», — розповіла директорка департаменту інноваційного розвитку міськради Юлія Павлюк.

Уже два проекти в рамках «Бюджету участі» реалізували в ліцеї інформаційних технологій ДНУ ім. О. Гончара: створення багатофункціонального спортивного майданчика й лабораторії комп’ютерної графіки «ЛІТера дизайну». У лабораторії — 16 робочих місць, обладнаних потужними комп’ютерами, є й інтерактивна панель.

«За допомогою цих девайсів можна займатися створенням комп’ютерної графіки. Учні також зможуть працювати в різних програмах для моделювання, створювати 2D, 3D-моделі й таке інше. Для такого профільного навчального закладу це дуже важливо», — упевнений співавтор проекту Микола Кузічев.

Ліцей зібрав рекордну кількість голосів на підтримку своїх проектів. За перший було віддано 5 100 голосів, а за другий — майже 6 700. Батьки, учні, учителі показали злагодженість для того, щоб перемогти.

«Бюджет участі» дає змогу якісно поліпшувати матеріально-технічну базу навчальних закладів. Цей процес гуртує учнів, батьків, педагогічний колектив, які разом налаштовані на проведення якісних оновлень у ліцеї», — вважає його директор Сергій Григор'єв.

Дніпро.

Фото з відкритих джерел.