Про реалізацію сучасного інноваційного центру на базі заводу «Промприлад» розповів гендиректор та ініціатор проекту «Промприлад. Реновація» та співзасновник платформи «Тепле місто» Юрій Филюк. До дискусії долучилися поважні гості — Надзвичайний і Повноважний Посол Королівства Швеція Тобіас Тиберг та Посол Канади Лариса Галадза.

Руслан Марцінків також мав напередодні офіційну зустріч із Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Швеція Тобіасом Тибергом, координатором посольства з політичних питань Христиною Парандій та координатором програм співробітництва посольства Василем Романюком, на якій сторони обговорили діяльність шведського підприємства Electrolux, підтримку Швецією соціальних проектів, зокрема «Промприлад. Реновація», та розвиток мережі ЦНАПів.

«Ішлося й про розвиток територіальної громади в умовах децентралізації та виклики, які виникають у громаді. Радію, що за підтримки Швеції, SIDA і НЕФКО в Івано-Франківську реалізується чимало проектів», — зазначив Руслан Марцінків.

Довідково

Завод «Промприлад» — одне з найстаріших машинобудівних підприємств міста. Заснований ще в 1905 році на базі трьох тодішніх компаній. Під час Першої світової війни спеціалізувався на виготовленні механічних ваг, перед Другою світовою — на литві та механічній обробці металу.

Далі на заводі виготовляли фрезерні верстати та газові пічки, було створено ремонтний та інструментальний цехи. В 1962-му перейменовано на приладобудівний. На цей самий період припадає розбудова та модернізація виробництва, а далі — розширення асортименту продукції, виробництво електроніки на експорт та для оборонної промисловості. Виробляли й предмети ширвжитку. У 80-х роках минулого століття тут працювало майже п’ять тисяч осіб.

Пережив завод, що займав величезну територію в середмісті, й період згортання виробництва, хоч до 1994-го мав державне підпорядкування. Згодом його придбала ІТ-компанія SoftServe, і тепер тут є ПАТ «Івано-Франківський завод «Промприлад».

Із 2017 року на цій платформі розвивається майданчик для комунікації, поширення знань, співпраці державного сектору, громадськості та бізнесу. Започатковано проект «Промприлад. Реновація». Численні події, виставки, конференції, освітні заходи та концерти — ось чим живе колишній завод. На його базі торік функціонувало 25 організацій і компаній-резидентів.

Активно підтримують проект міська рада та низка громадських організацій і бізнесів, зокрема й іноземні партнери-грантодавці. Приміром, Швеція, уряд Канади, Міжнародний фонд «Відродження», Швейцарська агенція розвитку та співробітництва, Британська рада, Heinrich Boell Stiftung, EVZ Stiftung.

На знімку: під час зустрічі.

Фото зі сторінки Руслана Марцінківа у Фейсбуці.