Нікополь, ранок 24 вересня. Останні опоряджувальні роботи в сквері Молодіжний перед відкриттям артоб’єкта «Скіфська пектораль».

Артоб’єкт відкрито до 50-річчя археологічних розкопок, під час яких відомий археолог Борис Мозолевський знайшов золоту пектораль.

Ідея встановлення пам’ятника належить Благодійному фонду «Нікополь туристичний», який очолює депутат Нікопольської міськради Олег Фельдман. Артоб’єкт фонд передав місту безоплатно. Пам’ятник виготовлено з граніту за кошти нікопольських меценатів. Його вартість — 80 тисяч гривень. Скульптор — Віктор Сараєв.

«Особливістю пам’ятника є те, що в його півколо можна заходити й фотографуватися. Впевнений: арт-об’єкт стане популярною культурною локацією для містян і гостей Нікополя», — повідомив Олег Фельдман.

Ще одна шляхетна ініціатива з увічнення пам’яті Бориса Мозолевського та його скіфської пекторалі належить творчому колективу нікопольського Бібліотечно-інформаційного центру (БІЦ) «Слово».

— Свого часу директор Нікопольського краєзнавчого музею Петро Ганжа, особистий друг Мозолевського, у 1990-ті роки зібрав усі газетно-журнальні публікації про Бориса Миколайовича та відкриття пекторалі й опублікував їх окремою книжкою, — розповідають модератори сайту БІЦ «Слово» Катерина Волкова й Альона Рудоманова. — Книжка давно стала раритетом і справжньою рідкістю. Готуючись до 85-річчя Мозолевського та 50-річчя відкриття пекторалі, ми разом з учнями середніх шкіл міста оцифрували книжку та, починаючи з 13 вересня, дня пам’яті Мозолевського, окремими розділами виставили на сайт БІЦ «Слово». Приємно, що наші публікації викликали велику зацікавленість у читачів з усіх куточків нашої країни.

Ювілей скіфської пекторалі громадськість відзначає і в інших містах країни. Цікаво, що в Запоріжжі, у Національному заповіднику «Хортиця», виготовили «пектораль Мозолевського» з кованого металу — це її копія, збільшена в десять разів. Презентація цієї художньої речі відкладена до закінчення реконструкції музейного комплексу «Хортиця», що наразі триває.

Учора ж у Києві у музеї «Золота скарбниця» Національного історичного музею відбулися демонстрація документального фільму «Борис Мозолевський. Знак Скіфії» та зустріч з автором стрічки, режисером Олександром Рябокрисом. У «Золотій скарбниці» продовжує діяти виставка «Пектораль. Знахідка століття», відкрита до 50-річчя найпершого публічного експонування пекторалі, що відбулося 30 липня в Києві в Інституті археології Академії наук України.

Нікополь Дніпропетровської області.

Фото Альони Рудоманової.