Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Відкривши засідання, Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук оголосив про початок Години запитань до уряду та запросив Прем’єр-міністра Дениса Шмигаля до виступу на тему тарифів на комунальні послуги та надання субвенцій з державного місцевим бюджетам для фінансування пільг та житлових субсидій.

Уряд за ініціативою Президента до початку опалювального сезону розробив чіткий план, який складається із п’яти зрозумілих та прорахованих кроків, повідомив глава Кабміну. Тарифи на газ для населення залишаються на рівні менш як вісім гривень за кубометр, зазначив він, додавши, що так буде упродовж всього опалювального сезону, попри на те що в Європі ціна перевищує подекуди вже й 25 гривень.

Так само незмінними мають залишатися тарифи на тепло та гарячу воду. Їх встановлює місцева влада, але всі умови, щоб підвищення не відбулося, забезпечено, наголосив Д. Шмигаль. За його словами, 70 відсотків теплокомуненерго вже уклали трирічні контракти з «Нафтогазом України», а уряд зі свого боку працює над компенсацією різниці в тарифах за попередні періоди та над питанням реструктуризації заборгованості цих підприємств. Щоб компенсувати різницю, уряд обіцяє перерахувати теплокомуненерго понад 30 мільярдів гривень. Відтак риторику про те, що їх залишають із проблемою сам на сам, прем’єр назвав популістською і такою, що не має стосунку до реальності.

За словами Д. Шмигаля, уряд також знизив тарифи на електроенергію для 80 відсотків домогосподарств з 1 жовтня цього року. Тариф становитиме 1,44 гривні для тих, хто споживає менш як 250 кіловат на місяць, а для тих, хто споживає більше — тариф залишиться незмінним. Не зростатимуть тарифи й на електроопалення. Водночас уряд запропонував цього року додатково виділити 12 мільярдів гривень на програму субсидій. Їх отримають усі, хто цього потребує. Майже три мільйони домогосподарств отримають їх в опалювальному сезоні.

«Україна готова до опалювального сезону», — запевнив прем’єр. Технічна готовність регіонів нині становить понад 90 відсотків, а запаси газу в підземних газосховищах перевищують 18,5 мільярда кубометрів. У 2018 році, наприклад, цей показник становив 17,1 мільярда. «Так само, як і минулий рік, ми спокійно пройдемо цей період і вся країна буде з теплом», — наголосив Д. Шмигаль.

А те, що відбувається з цінами на газ на європейських біржах, очільник уряду назвав енергетичною війною, яку «Газпром» розв’язав для шантажу і введення в експлуатацію «Північного потоку-2». «Цей факт підтверджується зменшенням експорту з боку російського монополіста порівняно з попередніми роками і відмовою від бронювання додаткових потужностей української газотранспортної системи, — сказав Д. Шмигаль. — Спотова ціна (поточна ринкова. — Авт.) сягнула рекорду за всю історію і становить понад 25 гривень за кубічний метр у перерахунку. Ще влітку ми розуміли ризики, які несуть такі дії країни-агресора, і для того щоб забезпечити стабільне проходження опалювального сезону, захистити людей від коливання цін на газ, ми зобов’язали всі газопостачальні компанії запровадити річний продукт і автоматично перевести на нього всіх споживачів. Тому з 1 травня ціна на газ, наприклад «Нафтогазу України», становить 7,96 копійки з ПДВ. Ця ціна залишиться до кінця опалювального сезону».

За словами глави уряду, те, що питаннями ЖКГ має займатися місцева влада, абсолютно очевидно. Це світова практика, яка дає змогу гнучко підходити до формування тарифів, враховуючи власні можливості, які виходять зі стану обладнання та мереж, доступності альтернативних джерел енергії тощо, сказав він.

Окремо Д. Шмигаль зупинився на проекті Держбюджету-2022. У ньому передбачається безпрецедентне збільшення видатків на медицину та медиків, на освіту, на покращення соціального захисту і зміцнення обороноздатності, зростання економіки. Він закликав народних депутатів зосередитися на тому, щоб цей кошторис був вчасно ухвалений.

Інформуючи про ситуацію із коронавірусом, Д. Шмигаль зазначив, що, оскільки кількість хворих щодня зростає, то рівень безпеки змінено на жовтий. Водночас він наголосив, що в нашій країні кожен охочий може отримати безпечне і якісне щеплення. Майже 98 відсотків серед госпіталізованих нині — не вакциновані, і ця цифра говорить сама за себе, зауважив Д. Шмигаль.

Після запитань до урядовців представник ДГ «За майбутнє» Антон Поляков виступив із заявою, у якій звернув увагу на те, що на початку роботи парламенту дев’ятого скликання народні депутати від фракції «Слуга народу» підписували меморандум про те, що зобов’язуються відвідувати всі засідання Верховної Ради або ж складуть свої мандати. Зачитавши список парламентаріїв, які були відсутні на позачерговому засіданні в четвер, він закликав їх скласти свої мандати.

Ще в одній заяві Василь Німченко («ОП—ЗЖ») заявив про неправомірність відкриття позачергової сесії, оскільки в залі не було 226 народних депутатів.

Парламентарії 294 голосами підтримали в першому читанні законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визнання депортованими громадян України, які у 1944—1951 роках були примусово переселені з території Польської Народної Республіки. Представляючи цю ініціативу, народний депутат Вячеслав Рубльов наголосив, що, проголосувавши за цей законопроект, народні депутати долучаться до відновлення історичної справедливості. «Це трагедія, яку треба визнати, адже з цим проханням звертаються нащадки переселенців та представники громадських організацій», — зазначив він.

Голова Комітету з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та Автономної Республіки Крим, міста Севастополя, національних меншин і міжнаціональних відносин Дмитро Лубінець наголосив на тому, що законопроект має на меті відновлення соціальної справедливості.

Народні депутати вирішили працювати без перерви та одразу взялися до розгляду президентського законопроекту (№ 5767), який передбачає запровадження державної нагороди в галузі музичного мистецтва — премії імені Мирослава Скорика. Народні депутати схвалили цей законопроект у цілому більш як 300 голосами.

Також у цілому 295 голосами ухвалено законопроект про внесення змін до закону про державну службу (щодо організаційних питань роботи Кримської платформи, № 5867). Спочатку це питання внесли до порядку денного і погодилися розглядати його за процедурою ед-хок. За словами голови Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрія Клочка, ухвалення цього законопроекту сприятиме роботі Кримської платформи, яка консолідує міжнародні зусилля, спрямовані на деокупацію та відновлення територіальної цілісності України.

Ще один ухвалений у цілому законопроект № 4046 спрямований на стимулювання діяльності фермерських господарств.

На вимогу двох фракцій із заявою виступила Ірина Геращенко. Вона повідомила, що фракція «Європейська солідарність» звернулася до ДБР та Генпрокуратури із заявами про вчинення злочину в приміщенні Верховної Ради 23 вересня 2021 року. За її словами, йдеться про порушення права народних депутатів на законодавчу ініціативу.

Далі заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк поставила на голосування 11 депутатських звернень до Президента та оголосила низку запитів.

Наприкінці засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив про необхідність виправлення допущених у стенограмі пленарного засідання Верховної Ради неточностей у частині розгляду законопроекту за № 5599. Під час повторного зачитування після доповідача від комітету номерів поправок, які пропонувалися на відхилення, з огляду на ситуацію в залі, були пропущені слова «тире». Йдеться про такі поправки: 39—42, 162—166, 168—213, 218—221, 223—235, 237—263, 264—270, 272—299, 301—303, 305—328, 329—343, 345—356, 358—364, 366—372, 374—390, 391—394, 591—597, 601—615. Також помилково було зазначено номери поправок, які пропонувалися на відхилення, — замість № 14 помилково було зазначено № 4, а замість № 825 — № 725. Р. Стефанчук наголосив, що у всіх випадках на голосування ставилися пропозиції комітету, тож він закликав врахувати уточнення під час підготовки тексту закону на підпис Голові Верховної Ради.

З днем народження вітали народних депутатів Ларису Білозір та Олега Марусяка.


Лариса Білозір.

 


Павло Сушко, Юрій Павленко.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.
Більше фото тут