Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА

У четвер відбулося скликане на вимогу 165 народних депутатів позачергове пленарне засідання. Головуючий Перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук повідомив, що до розгляду запропоновано чотири законопроекти, однак один з них, № 2644, відповідно до постанови від 2 лютого 2021 року знятий з розгляду. «Тому сьогодні ми можемо розглядати тільки три законопроекти», — зазначив він.

Проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо скасування норм, які передбачають посилення фіскального тиску шляхом розширення сфери застосування реєстраторів розрахункових операцій, № 2645) представив народний депутат Антон Поляков. За його словами, представники легального малого бізнесу закликають внести зміни до законів «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» та скасувати передбачене цими законами обов’язкове застосування РРО для платників єдиного податку 2—4 груп (фізичних осіб — підприємців), обсяг доходу яких протягом календарного року не перевищує 1 мільйона гривень. «Законопроекти, які внесені до порядку денного цього засідання, просили внести ФОПи, а це
2 мільйони осіб», — наголосив А. Поляков.

Народний депутат Павло Бакунець, який представляв альтернативний законопроект № 2645-1, зазначив, що підприємці, які працюють на єдиному податку, наповнюють місцеві бюджети, за рахунок чого ремонтуються школи, садочки, лікарні та ФАПи.

«Тому ми, члени депутатської групи «Довіра», подали альтернативний законопроект, який, власне, скасовує розширення обов’язку застосування реєстраторів розрахункових операцій. І в нашому законопроекті також вказано на зменшення штрафних санкцій за невикористання або неправильне використання РРО», — сказав він.

Водночас голова Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев закликав не підтримувати цей та інші винесені на засідання законопроекти, оскільки вони були розроблені понад рік тому і втратили актуальність.

«Хочу подякувати малому бізнесу, який уже сьогодні, коли не обов’язкове ведення реєстраторів розрахункових операцій, переходить на РРО», — сказав він, додавши, що коли в листопаді минулого року платники податків встановили лише 28 тисяч РРО, то на сьогодні ця цифра перевищує 70 тисяч. «Це нормальні умови для функціонування бізнесу в будь-який країні. А коли ти, щоб зайти на ринок, повинен вивчити практики з ухилення від оподаткування, інакше не отримаєш необхідну дохідність, це не цивілізація, а середньовіччя, від якого ми з вами відмовляємося», — наголосив Д. Гетманцев.

За результатами голосування законопроекти № 2645 і № 2645-1 було відхилено.

Після того як парламентарії не змогли внести до порядку денного сесії три законопроекти про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо зміни підходу у визначенні обсягу доходів для застосування спрощеної системи оподаткування, №№ 3853, 3853-1, 3853-2), народний депутат Сергій Лабазюк представив проект закону про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо спрощення обліку доходів фізичних осіб — підприємців, № 3993).

«Прем’єр-міністр обіцяв повернути людей в Україну, але бачу, що все робиться для того, щоб, навпаки, тих підприємців, які сьогодні працюють, створюють робочі місця, підтримують соціальну сферу, змусили поїхати до Польщі на заробітки», — заявив С. Лабазюк, зазначивши, що законопроект № 3993 дозволяє ФОПам замість ведення електронного кабінету вести Книгу обліку діяльності. «Давайте скажемо відверто: у великій кількості сіл станом на сьогодні немає ще швидкісного Інтернету або взагалі того Інтернету, який може забезпечити нормальну форму ведення РРО», — зауважив він.

Співавтор альтернативного законопроекту № 3993-1, народний депутат Ніна Южаніна, звернувши увагу, що в сесійній залі відсутня необхідна для ухвалення результативних рішень кількість парламентаріїв, зазначила, що тільки за 2021 рік ФОПи заплатили до бюджету 52 мільярди гривень єдиного податку. «Невже ці люди не заслуговують на увагу і розгляд життєво необхідних для них питань цією залою?» — запитала вона.

Після завершення виступу Н. Южаніної головуюча на засіданні заступниця Голови Верховної Ради Олена Кондратюк повідомила, що до неї звернулося керівництво кількох фракцій з проханням провести рейтингове сигнальне голосування, щоб побачити, скільки народних депутатів є в сесійній залі, щоб розуміти, як рухатися далі.

Коли за результатами голосування табло висвітило, що в сесійній залі зареєстровано лише 86 парламентаріїв, Олена Кондратюк закрила позачергове засідання.