Про це йдеться в повідомленні на офіційному сайті Вінницької облдержадміністрації. Станом на кінець минулого тижня корені викопали на 17 відсотках площі, загалом буряки посіяли на 49,6 тисячі гектарів. Порівняно з 2020 роком клин під цукристими збільшили на 1,1 тисячі гектарів.

На цукрові заводи доставлено 361 тисячу тонн солодких коренів, з них перероблено 285 тисяч тонн, зварено 37,4 тисячі тонн цукру.

Як пояснюють фахівці, вересень виявився сприятливим для росту коренів. Улітку було багато сонця, що забезпечило накопичення цукру, а в перший місяць осені додалося вологи. Така ситуація позитивно позначилася на розвитку цукристих і вони суттєво додали у вазі.

Станом на 6 вересня середня врожайність коренів становила майже 461 центнер на круг. На той час їх копали на полях Гайсинського цукрозаводу, підприємство першим в області розпочало сезон цукроваріння. Нині ж у середньому по області на круг збирають по 514,4 центнера з гектара.

Переробляють сировину на п’яти цукрових заводах. Крім уже згаданого Гайсинського, цукор варять у Крижополі, Томашполі, Хмільнику та Юзефо-Миколаївці. Перед початком копання коренів обласна державна адміністрація повідомляла про підготовку до виробничого сезону також Іллінецького цукрозаводу. Чому на цьому підприємстві не варять цукор, фахівці не пояснюють. Нагадаємо, наприкінці минулого року «Голос України» розповідав про те, що на Іллінецькому заводі заявляли про можливість рейдерського захоплення підприємства й виробленого цукру. Тоді адміністрація зверталася до правоохоронних органів. Про подальший розвиток подій на підприємстві не повідомляли.

Вл. інф.

Фото: vezha.ua