Квіти до пам’ятника Грушевському в Козятині.

Народний депутат України Софія Федина разом із представниками обласної влади та Козятинської громади взяла участь у вшануванні пам’яті видатного вченого-історика та політичного діяча, голови Центральної Ради УНР Михайла Грушевського.

Урочистості розпочалися в Козятині покладанням квітів до пам’ятника Грушевському. Монументальну споруду створив народний художник України, лауреат Національної премії імені Тараса Шевченка Валентин Зноба.

Головні події відбувалися на духовній батьківщині Великого українця — у селі Сестринівка. «Я любив Сестринівку незвичайно, страшенно мріяв про неї і линув душею до неї цілими десятиліттями мого життя... Тут я міг зв’язуватися з українською стихією, дотикатися до української природи, до її культури». На ці слова Михайла Грушевського звертав увагу кожен, хто брав участь у засіданні круглого столу, що відбувся в залі місцевої гімназії. Тут зібралися дослідники спадщини державотворця — науковці та краєзнавці з Києва, Вінниці, інших міст держави.

Міський голова Козятина Тетяна Єромолаєва, відкриваючи засідання, згадала низку історичних фактів, зокрема, як Грушевський ще дитиною приїздив у Сестринівку до дідуся Захарія Оппокова. Той служив у храмі священиком. Навідувався сюди і тоді, коли навчався в Києві в університеті Святого Володимира.

Гостям показали фільм «Дім Грушевських», зроблений працівниками Київського історико-меморіального музею Михайла Грушевського.

Вдячні нащадки створили в Сестринівці музей родини Грушевських. Збудували його на місці хати Захарія Оппокова, яка, на жаль, не збереглася. Урочисте відкриття відбулося у 2006 році. Екскурсію провела старший науковий працівник Людмила Левчук. Поклали квіти до меморіального знака із зображенням портрета Грушевського, вклонилися пам’яті його діда, на могилі якого встановлено хрест.

Фото із сайту Вінницької облдержадміністрації.