Як забезпечується на Луганщині виплата соціальної допомоги, пенсій і субсидій? Про це в інтерв’ю газеті «Голос України» розповіла директор Департаменту соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації Елеонора ПОЛІЩУК (на знімку).

— Скільки отримувачів соціальної допомоги налічується в області, й до яких категорій вони належать?

— На сьогодні в Луганський області зареєстровано 27 084 отримувачі державних соціальних допомог.

Із них 2639 заявників належать до категорії отримувачів державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.

Державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю отримують 6785 заявників, з яких 1387 — особи з інвалідністю з дитинства І групи, 1367 — особи з інвалідністю з дитинства ІІ групи, 1965 — особи з інвалідністю з дитинства ІІІ групи, 2066 осіб є дітьми з інвалідністю.

Із загального числа отримувачів державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю надбавку на догляд призначено 2884 особам, з яких доглядають за особою з інвалідністю з дитинства 1387 осіб і за дитиною з інвалідністю — 1497.

Державну соціальну допомогу та пенсію у зв’язку з втратою годувальника отримують 1915 громадян, з яких 329 є особами з інвалідністю з дитинства І групи, 649 — особами з інвалідністю з дитинства ІІ групи, 899 — особами з інвалідністю з дитинства ІІІ групи. 38 осіб є дітьми з інвалідністю.

Допомогу на поховання осіб з інвалідністю отримали 22 людини.

Також призначено допомогу 812 особам, які проживають разом з особою з інвалідністю І чи ІІ групи внаслідок психічного розладу (за висновком лікарської комісії).

Допомогу сім’ям з дітьми з початку поточного року призначено 7938 особам.

Тимчасова державна допомога призначена також 177 дітям, батьки яких ухиляються від сплати аліментів.

Призначено допомогу й 2584 особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю.

— Як забезпечується соціальний захист внутрішньо переміщених осіб? Скільки громадян із числа ВПО налічується в Луганській області?

— Луганщина посідає друге місце в країні серед областей за кількістю зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб. В області станом на початок вересня налічується 286 107 осіб із числа ВПО, що становить 19% від усіх зареєстрованих в Україні переселенців.

Із зареєстрованих на території області ВПО найбільша категорія — пенсіонери (203,1 тисячі чоловік, або 71% від загальної кількості). Серед інших 83,2 тисячі переселенців — люди працездатного віку (38,5 тисячі, або 13%); особи, що потребують працевлаштування (4,3 тисячі, або 2%); діти (22,2 тисячі, або 8%); особи з інвалідністю (8,3 тисячі, або 3%); інші (3%).

Виплати щомісячної адресної допомоги для покриття витрат на проживання, в тому числі на оплату житлово-комунальних послуг, грошової допомоги ВПО, в області отримують щомісяця майже 14 тисяч сімей ВПО (або 22 тисячі членів цих сімей). Допомога фінансується з держбюджету в середньому на 20 млн гривень щомісяця. У період із січня по серпень 2021 року — 151,3 млн гривень.

— Напередодні зими набуває дедалі більшої актуальності тема субсидій на покриття плати за послуги ЖКГ. Як вирішується це питання в Луганській області?

— Так, для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива передбачено надання населенню житлової субсидії. З початку року в області профінансовано житлових субсидій на загальну суму 587,641 млн гривень.

Житлова субсидія є безповоротною адресною державною соціальною допомогою вразливим споживачам житлово-комунальних послуг — мешканцям домогосподарств, що проживають в житлових приміщеннях (будинках) і не можуть самотужки платити за житлово-комунальні послуги, оплачувати витрати на управління багатоквартирним будинком, на комунальні послуги, на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива в такому будинку.

Станом на 10 вересня 2021 року житлову субсидію отримують 56 145 домогосподарств, із яких 2 310 домогосподарств отримують субсидію на тверде паливо та скраплений газ.

З 1 травня 2021 року стосовно призначення житлової субсидії на неопалювальний період з новим пакетом документів звернулися 8 554 домогосподарства, іншим субсидію було призначено в автоматичному режимі.

Загалом субсидію отримують 85 677 жителів Луганської області, з яких 16 611 — працездатні особи, 61 186 є непрацездатними та 7 880 — неповнолітніми особами.

Фото Департаменту  соціального захисту населення Луганської обласної державної адміністрації.