На поетичних читаннях, дискусіях, лекціях та концертах зустрінуться відомі українські письменники, серед яких — Сергій Жадан, Галина Крук, Тамара Горіха Зерня, Вікторія Амеліна, Катерина Міхаліцина, Світлана Поваляєва, Олена Стяжкіна, Ольга Герасим’юк, Руслан Горовий, Галина Вдовиченко, Олена Гусейнова, Олексій Чупа, Сашко Дерманський. А львівська режисерка Ольга Поворозник зніматиме про все це фільм.

Фокусна тема цьогорічного Нью-Йоркського літературного фестивалю — «Справжні імена. Справжні історії». Засновниця фестивалю письменниця Вікторія Амеліна наголошує, що «Нью-Йорк» — не вигадана назва. Так своє поселення йменували німецькі колоністи, які оселилися на Донбасі кілька століть тому.

«Сталінський режим колись змінив Нью-Йорк на Донеччині до невпізнання: справжнє ім’я відібрали в 1951-му, історію — ще раніше, — розповіла Вікторія Амеліна. — Коли ньюйоркців різних національностей, як і більшість українців, депортували, розстрілювали, вбивали голодом або «просто» — хоча, можливо, це і не найпростіше — навчили мовчати та забувати. Справжнє ім’я Нью-Йорк собі вже повернув, тепер — час повертати справжню історію. Чи радше — історії. Бо таке складне минуле та сьогодення, з яким маємо справу повсюди в Україні, можна повернути та осмислити лише в багатоголоссі — в добрій літературі та добрій довірливій розмові».

Учасники та відвідувачі заходу разом відкриватимуть справжні історії Донеччини — історії європейських переселенців, підприємців, селян, дисидентів, поетів та музикантів.

Дитячу програму НЛФ курує Катерина Міхаліцина, яка не лише візьме участь у поетичних читаннях «Від New York-а до Нью-Йорка», які об’єднають авторів з різних куточків світу, а й організує справжні розваги для дітей та підлітків. Упродовж двох днів діти малюватимуть місто майбутнього, будуватимуть машину світла з гірлянд і шкарпеткових монстрів, гратимуть і спілкуватимуться з авторами книжок та бібліотекарками.

Організаторка фестивалю Олександра Папіна, яка є також засновницею вже відомого фестивалю «Кальміюс» на Донеччині, розповіла, що, крім літературної програми, у рамках НЛФ відбудеться екскурсія містечком. Її проведуть місцеві активісти з ГО «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка».

А учасники літературної студії «Голос Нью-Йорка» долучатимуться до поетичного марафону разом із провідними українськими письменниками. Поруч із музикантами з Торецька, Нью-Йорка та Авдіївки виступатимуть відомий харківський гурт «Лінія Маннергейма» та вінницький проект «Очеретяний кіт».

А родзинкою фестивалю стане проект, вартий сцени будь-якого Нью-Йорка — «Брехт § Джаз|Жадан § Токар: німецька поезія, американська музика, український Нью-Йорк».

Для старшокласників прифронтового Нью-Йорка буде започатковано конкурс есе «У пошуку справжніх історій». Журі, що складається з письменників та журналістів, визначить п’ять переможців, які поїдуть в освітню мандрівку до Києва та Львова.

Нью-Йоркський літературний фестиваль відбувається за підтримки українського осередку міжнародного ПЕН-клубу, ГО «Ініціативна молодь українського Нью-Йорка», Донецької обласної військово-цивільної адміністрації та міських ВЦА Торецька та Авдіївки, ГО «Твоє нове місто», Львівської обласної бібліотеки для юнацтва імені Романа Іваничука та «Студії громадських жіночих ініціатив».

Ілюстрація з відкритих джерел.