Після сильного підземного поштовху магнітудою 5,8-6, який стався у понеділок у південній частині острова, люди боялися входити до своїх домівок через те, що земля, постійно тряслася під ногами.

І хоча сила повторних поштовхів була слабкіша (магнітудою 4-5), стихія продовжувала руйнувати старі будівлі в адміністративному центрі Криту Іракліоні й у найближчих до нього селах. Мер Іракліона Василіс Ламбрінос повідомив, що через це заняття в школах було скасовано, а йому довелося звертатися по допомогу до Афін, звідки пообіцяли надіслати 30 рятувальників і службових собак. З їхньою допомогою під завалами стін шукатимуть людей. Він також повідомив, що в перші хвилини після поштовху під камінням, що обвалилося з будівлі місцевої церкви, загинула одна людина й кілька було серйозно поранено. Деякі магістралі, що ведуть до Іракліона через гірську місцевість, було перекрито через обрушення скельних порід і активізацію зсувів. Водіїв постійно закликають бути уважними під час їзди небезпечними ділянками шосе, а також нагадують, що паркувати автомобілі поблизу будівель небезпечно. В понеділок багато особистих автомобілів, залишених, як зазвичай, біля будинків, було пошкоджено падаючими дахами й стінами.

ЗМІ повідомляють, що за секунду до першого сильного поштовху місцеві жителі почули незрозуміле сильне ревіння і звук, схожий на вибух. Багато хто подумав, що десь поруч упав літак. На думку сейсмолога Герасімоса Пападопулоса, поштовх був не підводний, а на суходолі. Звідси й такий звуковий супровід, а також руйнування величезних масштабів. За його словами, сейсмічна активність у цьому районі Середземного моря спостерігалася вже кілька місяців, а тепер земля звільнилася від напруги. Тому слід очікувати багато загасаючих коливань ґрунту, але вони вже не небезпечні, бо критичними є ті, які виникають у перші 24 години після першого підземного удару. Однак, за офіційним даними Інституту з геодинаміки Греції, епіцентр землетрусу все-таки перебував у морі, за 20 кілометрів від берегів Криту, а його осередок - на глибині двох кілометрів. Відрізняються і дані про силу поштовху. Європейський сейсмологічний центр повідомив, що прилади зафіксували коливання магнітудою 6,5. Його відчули й жителі острова Санторіні. Але там, на щастя, обійшлося без жертв і сильних руйнувань.

Фото pravda.com.ua