У зверненні зазначається, що проблема потребує негайного розв’язання, адже опалювальний сезон уже на старті. Наголошується на необхідності запровадження компенсаторних механізмів.

— Потрібно негайно ухвалити рішення щодо надання субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам на закупівлю газу для проведення опалювального сезону, щоб забезпечити теплом школи, дитячі садочки, лікарні тощо, — йдеться у листі депутатів міськради.

Свої аргументи вони підкріплюють цифрами: якщо у вересні ринкова ціна на газ становила 17264,12 гривні за тисячу метрів кубічних (з ПДВ), то у жовтні за таку кількість доведеться платити майже 25 тисяч гривень. Міський голова Вінниці Сергій Моргунов на сесії так прокоментував ситуацію: «Без субвенцій держави будемо мати бюджет проїдання. Не зможемо в наступному році робити ремонти в дитсадках, школах, продовжувати оновлювати лікарні. Не буде можливості купувати новий транспорт, ремонтувати дороги, тротуари тощо. Не вистачить коштів на завершення будівництва дитячого садка на вулиці Зерова та вже розпочаті інші інфраструктурні об’єкти. Я вже не кажу про ціну на газ для бюджетної сфери, де вона підвищиться в понад чотири рази».

Депутати звертають увагу на ще одне проблемне питання — про необхідність внесення до Верховної Ради проекту змін до Бюджетного кодексу України щодо збільшення до 75 відсотків надходжень до бюджетів територіальних громад від податку на доходи фізичних осіб. «Тому що 60 відсотків ПДФО, які залишаються на місцях нині, вже є недостатнім джерелом для фінансування видатків, визначених функціями держави і переданими місцевому самоврядуванню до виконання», — йдеться у зверненні депутатів Вінницької міськради до уряду.

Вінниця.