Звідси зовсім недалеко до обласної клінічної лікарні імені Миколи Пирогова, де в цей час тривала хірургічна операція. Рідні 38-річного чоловіка, який загинув унаслідок травм, несумісних з життям, надали згоду на пересадку органів хворим пацієнтам. Про це «Голосу України» повідомила прес-офіцер обласної поліції Анна Олійник.

У спеціальному контейнері серце доставили з лікарні до гелікоптера і вже через 50 хвилин польоту незвичайний вантаж був у Києві. Операція з пересадки пройшла успішно. Тепер велике серце б’ється у грудях маленької 12-річної дівчинки.

Як зазначив на Фейсбук-сторінці міністр внутрішніх справ Денис Монастирський, політ виконувався у рамках спільного проекту з аеромедичної евакуації його відомства і Міністерства охорони здоров’я.

Нирки і печінку того самого донора також доставили до Києва автомобілем у супроводі патрульної поліції, — написав Монастирський. — Їх пересадили трьом пацієнтам у клініці «Охматдит»: нирки дівчаткам віком 12 і 17 років, печінку ще одній 17-річній дівчині, яка уже майже місяць перебуває у критичній ситуації в реанімації.

До речі, Вінницька обласна клінічна лікарня також отримала ліцензію на виконання трансплантацій. Хірурги урологічного відділення пройшли підготовку. Вони виконуватимуть операції з трансплантації нирки.

Нагадаємо, в Україні ухвалено закон про трансплантацію, а також запрацювала Єдина державна інформаційна система з формування в автоматичному режимі пар «донор-пацієнт». Щоб країна стала трансплантаційно незалежною, МОЗ запустило пілотний проект з трансплантології. Одним з його учасників є обласна клінічна лікарня імені Пирогова.

На знімку: гелікоптер Нацполіції приземлився на спортмайданчику Вінницького медколеджу.

Фото автора.