Усунути неузгодженості, наявні в проголосованому законопроекті «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№ 5599), можна двома способами. Про це в ефірі одного з телеканалів заявив Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков.

«Це може бути вето Президента, що дасть змогу повернути документ до Верховної Ради з пропозиціями. Або закон може бути підписаний, і після цього до нього буде внесено зміни», — сказав Дмитро Разумков (на знімку), додавши, що саме застосування спеціальної процедури під час розгляду документа стало причиною юридичних колізій.

Глава парламенту також зазначив, що застосування такої процедури під час розгляду питання суперечило закону. «Було застосовано незрозумілу для мене процедуру, оскільки вона суперечить іншим статтям Регламенту Верховної Ради України», — наголосив він.

Дмитро Разумков висловив переконання, що організатори такого процесу навмисне ввели в оману своїх колег. «Оскільки ті, хто запропонував цю процедуру, та ті, хто ставив її на голосування, самі за неї не проголосували», — додав Голова Верховної Ради.

За словами глави парламенту, він зробить усе, аби цей законопроект якомога швидше було направлено до Президента на підпис. «Є ще постанови, які блокують його підписання. Буде доручення комітету для того, щоб він максимально швидко їх розглянув, щоб наступного вівторка ми могли проголосувати їх у сесійній залі, після цього комітет надішле, сподіваюся, коректну версію документа, яка була проголосована у стінах парламенту. Я підпишу документ і зможу направити його Президенту, щоб цей закон максимально швидко запрацював. Щоб потім ніхто не говорив, хто і що гальмує, комусь заважає, на боці якихось олігархів. Ми зробимо те, що залежить від нас», — сказав Дмитро Разумков.

Крім того, Голова Верховної Ради зауважив, що якби на момент голосування за законопроект № 5599 він перебував би у сесійній залі, то голосував би за нього: «Було враховано мою поправку № 398. Так само було враховано поправку Івана Крулька («Батьківщина»), яка говорить, що реєстром має займатися не РНБО, а НАЗК».

На думку глави парламенту, потрібно максимально швидко випустити цей закон. «Ми подивимося, як він працюватиме, як відобразиться на економіці, як кожен відчує це на собі. Якщо ми говоримо про осінь, у яку ми заходимо, то нині потрібно відійти від закону про олігархів і переходити до справді важливих речей — бюджет, тарифна і соціальна політика, війна, яка також нікуди не ділася. Якщо подивитися на втрати на сході, на жаль, майже щодня є або поранені, або загиблі. Є й інші важливі питання, які сьогодні потребують втручання Верховної Ради як єдиного законодавчого органу в нашій державі», — наголосив Дмитро Разумков.