«Саме тому ще раз закликаю не зволікати та робити щеплення, адже це єдиний ефективний спосіб захистити себе від інфікування та потрапляння до лікарні в разі важкого перебігу хвороби», — сказав він, зауваживши, що понад 90 відсотків тих, хто потрапляє до лікарень та майже 100 відсотків тих, хто помирає, — це не вакциновані люди.

Враховуючи швидке зростання епідемічної небезпеки, Кабмін ухвалив рішення про перерозподіл 395 мільйонів гривень на забезпечення ліжкового фонду централізованим кисневим постачанням. Нині для хворих на COVID-19 підготовлено 45 тисяч ліжок, 97 відсотків з яких забезпечено киснем. «Ми на цьому не зупиняємось та продовжуємо роботу, щоб якнайбільше лікарень мали централізоване кисневе постачання», — сказав Д. Шмигаль.

Також уряд виділив додатково 205 мільйонів гривень на доплати медичним та іншим працівникам лабораторних підрозділів МОЗ, які мають безпосередній стосунок до боротьби з COVID-19. «Ураховуючи високу навантаженість на лабораторні центри, які наразі працюють практично цілодобово, — це нагальна потреба», — підкреслив прем’єр.

Підтриманий Кабміном законопроект про внесення змін до Закону «Про лікарські засоби» має створити умови для прискореної реєстрації лікарських засобів, у тому числі вакцин, для екстреного застосування. Цими змінами пропонується врегулювати відповідно до світових практик прискорену державну реєстрацію вакцин та лікарських засобів, що вносяться до міжнародних та українського протоколів лікування COVID-19 під зобов’язання для екстреного використання.

Перейшовши до те-ми підготовки до опалювального сезону, Д. Шмигаль зазначив, що по країні готовність об’єктів загалом становить понад 90 відсотків, а деякі міста готові практично на 100 відсотків. «У підземних сховищах накопичено 18,8 мільярда кубічних метрів газу, що більше показників 2017-го та 2018 року. Коштів для подальшої закупівлі блакитного палива у нас достатньо», — зазначив він, запевнивши, що тарифи залишатимуться стабільними, а програму субсидій буде збільшено. «Також з 1 жовтня тариф на електроенергію буде знижено до 1,44 гривні за кіловат-годину для 80 відсотків українських сімей», — нагадав глава уряду та доручив міністру енергетики Герману Галущенку щоденно інформувати суспільство про стан підготовки до сталого проходження осінньо-зимового періоду. Особливу увагу міністр має звернути на стан накопичення вугілля на складах електростанцій та теплоцентралей.

Повідомивши про затвердження урядом Стратегії деокупації Криму, прем’єр висловив думку, що цей документ стане комплексною дорожньою картою з повернення українського Криму. «Кримська платформа» — це не разовий захід, який зникне з порядку денного. Ми приймаємо комплексні документи, які містять детальні кроки деокупації, залучаємо до цього питання найкращих експертів та аналітиків з усього світу, документуємо злочини країни-агресора і змусимо Росію платити за ці злочини в міжнародних судах», — наголосив він.

Під час представлення законопроекту про затвердження Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми України на 2021—2025 роки, віце-прем’єр-міністр — міністр з питань стратегічних галузей промисловості Олег Уруський висловив думку, що реалізація цієї програми дасть змогу отримати чистий дохід у розмірі 3 мільярди гривень, а непрямі доходи становитимуть до 16 мільярдів гривень.

За рішенням уряду, українські спортсмени, які посіли 4—6-те місця на літніх Олімпійських іграх у Токіо, також отримають від держави грошову винагороду. Ідеться про 25 українських олімпійців, яким за 4-те місце держава виплатить 200 тисяч гривень, за 5-те місце — 140 тисяч, та за 6-те місце — 100 тисяч гривень.