На цьому наголосила заступниця голови  фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук під час круглого столу «Туристичне Тернопілля — синергія держави та громад». Захід відбувся у Збаразькому замку. «Хочу звернутися до голів громад, — сказала парламентарій. — Розробляйте ПКД на реставрацію ваших пам’яток! Так, це трохи складніше, ніж ПКД на садочок чи школу, це специфічний процес. Але тут як у відомому анекдоті: хочеш виграти в лотерею — купи лотерейний квиток», — сказала вона.

За словами Є. Кравчук, незабаром буде опубліковано список із 28 нових об’єктів «Великої реставрації» — йдеться про пам’ятки, які перебувають у комунальній, а не державній власності. «Щоб включити такі об’єкти у програму, ми прийняли спеціальний закон № 5551-2. Він уже запрацював. І цього року розпочнуться реставраційні роботи», — пояснила народна депутатка. Заступниця голови партії нагадала, що 2022-й стане другим роком дії програми, розрахованої на три роки. За цей час планують реставрувати 150 пам’яток архітектури. «Ми наполягатимемо на збільшенні бюджетних видатків на «Велику реставрацію» у 2022 році. Загалом потрібно три мільярди гривень, з яких 1,8 мільярда — на пам’ятки комунальної власності. За ці кошти зможемо розпочати реставрацію 50—70 об’єктів. Інакше ризикуємо втратити нашу культурну спадщину, бо 80 відсотків українських пам’яток потребують реставрації, а 30 відсотків — перебувають в аварійному стані й не можуть приймати туристів», — зауважила Є. Кравчук.

Пізніше на своїй сторінці у Фейсбуці парламентарій написала: «Під час поїздки ми разом із колегами відвідали три неймовірні замки Тернопілля — Чортківський, Збаразький та Кременецький. Це місця із захоплюючими краєвидами та багатою історією, яким потрібна увага від держави». Чортківський і Збаразький замки вже потрапили до програми «Велика реставрація», повідомила вона. Замок у Чорткові потребує укріплення фізичного, технічного стану, відновлення втрачених чи пошкоджених елементів, консервації. Нині вже проведено процедури закупівлі щодо влаштування консерваційного даху на суму 14,4 мільйона гривень. Роботи мають бути завершені до кінця поточного року. Після цього Чортківський замок зміцнить свій статус перлини області остаточно. Тут можна буде облаштувати кав’ярні, арт-простір для виставок та інсталяцій, проводити фестивалі. У Збаразькому замку до кінця року проведуть капітальний ремонт та реставрацію перехідного мосту та ескарпових стін на суму 2,4 мільйона гривень.

Під час візиту на Тернопільщину народні депутати від партії «Слуга народу» відкрили також спортивний майданчик з облаштуванням стадіону в селі Боричівка Теребовлянського району. Загальна кошторисна вартість робіт тут становила 26,6 мільйона гривень. До того ж із початку будівництва профінансували 20,8 мільйона, з яких кошти Державного фонду регіонального розвитку — 17,5 мільйона гривень, 3,3 мільйона гривень — кошти місцевого бюджету.

Парламентарії відвідали також водну арену «Тернопіль». Євгенія Кравчук назвала цей об’єкт програми «Велике будівництво» «майбутньою спортивною візитівкою не лише України, а й Європи». Ремонтні роботи на водній арені перебувають у завершальній стадії, і вже незабаром це місце стане не лише локацією для проведення спортивних змагань всеукраїнського та міжнародного рівнів, а й туристичним магнітом області для відпочинку тернополян та гостей області.

А ще, за словами Євгенії Кравчук 2021-й для Тернопільщини став роком відновлення мостів.

Натомість голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко після візиту на Тернопільщину висловив свою думку з приводу того, що регіон ідеально підходить для виробництва крафтових органічних продуктів. «Кожен регіон має свою специфіку, і цю специфіку потрібно навчитись використовувати. На Тернопільщині не так багато промислових підприємств, але вона може ефективно використати світовий тренд на «еко» та «органік», — сказав він. — Перша крафтова область — це дуже класна ідея». О. Корнієнко навів приклад США, де кожен штат та кожне містечко береже свою унікальну історію. «Кожна область України має шукати свої сенси, — резюмував народний депутат. — Із маленьких історій складається велика історія країни».

Під час візиту на Тернопільщину народні депутати відвідали простір для громад у Чорткові. «Це місце буде не просто партійним осередком, а простором, де кожен зможе поспілкуватися із владою, надати свої пропозиції, обговорити проблеми та разом шукати шляхи їхнього вирішення, — написала у Фейсбуці Є. Кравчук. — В офісі регулярно проводитимуться круглі столи та дискусії з експертами, профільними фахівцями, навчання для партійців. Також ми передбачили проведення таких заходів онлайн». Простір працюватиме з понеділка по п’ятницю, 09:00 — 17:00, за адресою: вул. Гончара, 6-В, другий поверх.

Вл. інф.

Фото: tourism.gov.ua