Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина, Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков, голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко під час засідання Конгресу місцевих та регіональних влад.

«Порядок денний наповнений складними завданнями та надважливими для держави і суспільства питаннями», — наголосив Президент України Володимир Зеленський, відкриваючи засідання. В. Зеленський поінформував, що йтиметься про управління відходами. Утім, він висловив сумнів з приводу того, що ситуацію в цій сфері можна назвати «управлінням». Мовляв, маємо нелегальні звалища і заповнені полігони, а сортуємо заледве чотири відсотки твердих побутових відходів. Тож Президент висловив бажання послухати про стан реалізації реформи в цьому напрямі. «Хотілося би почути пояснення, чому в державі нині так, та отримати відповіді на запитання, коли буде інакше і що нам разом для цього потрібно зробити», — сказав В. Зеленський.

За словами очільника країни, так само гостро нині постає питання забезпечення громадян України питною водою. Тут є два аспекти, наголосив В. Зеленський, — як реалізовується відповідна державна програма і чому деякі регіони не мають власної питної води, а возять її з інших. Також учасники конгресу говорили про підготовку кадрів для місцевого самоврядування. «Від рівня їхніх знань та управлінських навиків безпосередньо залежить рівень розвитку громад та добробуту людей», — наголосив Президент.

Однак найактуальнішим очільник країни назвав питання підготовки до опалювального сезону. Цього року це особливий виклик для всіх, з огляду на рекордне зростання ціни на газ, зауважив В. Зеленський. Він наголосив, що в Європі ціна на блакитне паливо вперше перетнула позначку в тисячу доларів за тисячу кубометрів. Тож за дорученням Президента Кабінет Міністрів спільно із НАК «Нафтогаз» та Асоціацією міст України провели велику і складну роботу. Як результат — на Конгресі місцевих та регіональних влад підписано меморандум, згідно з яким до кінця опалювального сезону тарифи на тепло та гарячу воду не зростатимуть. «Вважаю, що це велика перемога, — сказав В. Зеленський. — Люди цього чекали. Це відбуватиметься попри будь-які ринкові зміни, коливання і тиск інших держав. Це не комплексне поки що рішення. Тобто латаємо дірки. І я очікую на появу аналогічного меморандуму не на один, а на три наступні роки, щоб не було сюрпризів для громадян України».

У своєму виступі В. Зеленський також зазначив, що завдяки збільшенню частки ПДФО на чотири відсотки всі громади отримали ресурс у розмірі понад 11 мільярдів гривень. «Це правильна робота місцевих влад, — сказав він. — Адже вони захищають не просто своїх виборців, а всіх громадян України. Вважаю, що це прекрасна робота».

Кожне засідання конгресу є реакцією на конкретні проблеми людей, які потребують розв’язання, наголосив зі свого боку керівник Офісу Президента Андрій Єрмак. «Маємо працювати набагато швидше та ефективніше на всіх рівнях — від уряду і парламенту до кожної громади, — зауважив він. — Конгрес повинен стати інструментом об’єднання зусиль центральної, регіональної та місцевої влади. Потрібно швидко впроваджувати український та іноземний досвід по всій країні. Люди мають відчувати конкретні результати, щоб кожна наша дискусія і кожне рішення максимально просувало позитивні зміни в містах та селах».

А. Єрмак також прокоментував особливо гострі питання, які порушувалися на конгресі. Рекордні ціни на газ у Європі не повинні відбитися на бюджетах українських домогосподарств, наголосив він і пояснив, що саме для цього і створюється механізм, який унеможливить підвищення тарифів для населення та забезпечить компенсатори для громад. Наголосив також на тому, що протягом 30 років незалежності держава не створила передумов для розбудови мережі сміттєпереробних заводів. Мовляв, період окупності таких проектів перевищує 10 років, тож особливої ваги в цьому контексті набувають гарантії для інвесторів щодо постачання сміття. Щоб воно відправлялося саме на цей завод, а не на полігон якогось друга чи партнера. Понад рік відповідний законопроект про управління відходами дискутується експертами, але результату нема досі, наголосив А. Єрмак. За його словами, вже давно назрів перехід до правил, уніфікованих з країнами ЄС. «Ми будуємо здорову Україну, і чиста питна вода є однією зі складових якості життя наших громадян, — продовжив політик. — Треба доопрацювати та ухвалити загальнодержавну програму «Питна вода України на 2022—2026 роки».

Нам потрібно ще швидше змінювати нашу країну, наголосив керівник Офісу Президента. Конгрес допомагає в цьому, запевнив він. І навів такий приклад. На одному з минулих засідань йшлося про важливість механізму індустріальних парків задля стимулювання інвестицій у нове технологічне виробництво. «Велика подяка всім народним депутатам за ухвалення у вересні базового закону, — сказав А. Єрмак. — Але на розгляд чекають також законопроекти щодо податкових та митних стимулів. Без них цей механізм повноцінно не запрацює. Тож велике прохання до керівництва Верховної Ради і профільного комітету пришвидшити їхній розгляд». Він також закликав лідерів громад бути ще активнішими, пропонувати теми для обговорення та докладно розповідати про свій найкращий досвід у розбудові інфраструктури та економіки міст, сіл, районів та областей. А. Єрмак запропонував керівникам палат конгресу щомісяця проводити опитування щодо найважливіших проблем та вносити пропозиції до порядку денного наступних засідань конгресу.

Як приклад запропонував на наступному засіданні детально обговорити проміжні підсумки реалізації загальнонаціональної програми «Здорова Україна», щоб керівники регіонів та міст розповіли, яких результатів уже досягнуто. Також закликав членів конгресу попрацювати над пропозиціями щодо дуже важливого напряму — міжнародного співробітництва наших міст та регіонів. «Нам потрібно разом акумулювати найкращий досвід та системно впроваджувати його на всіх рівнях влади», — сказав А. Єрмак.

Водночас керівник Офісу Президента запропонував у рамках конгресу започаткувати загальнонаціональну щорічну нагороду «Найефективніший міський голова» та «Найефективніший голова громади». «Майданчики конгресу та прямий вплив на центральну владу тільки додадуть політичної ваги та допоможуть зробити більший внесок у розвиток нашої країни, — сказав він. — Разом ми велика сила».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Більше фото тут.