І справді, усі ці роки від аварії на ЧАЕС ліквідатори отримували в цій лікарні справжнє професійне лікування, при цьому здебільшого безплатне. Бо держава брала на себе витрати на таке лікування.

Але, як це буває у нас, добру справу може поховати чиновницький підпис. Нині уже не діє державна програма лікування ліквідаторів аварії на ЧАЕС та мешканців, які опинилися в зоні зараження чорнобильським атомом. «На верху» сказали:

«Шукайте кошти на місцях». Зрозуміло, нині треба підтримати нових героїв, а колишні уже другорядні. Тим часом, за попередніми підрахунками, лише в місті Рівному залишилось майже 1 100 осіб, які пережили чорнобильське пекло. А по області і того більше.

— Ми сподіваємось, що обласна влада з розумінням поставиться до проблем лікування, оздоровлення, реабілітації ліквідаторів аварії на ЧАЕС, — каже головний лікар диспансеру, депутат Рівненської обласної ради Сергій Шевчук (на знімку).

— Адже у нас збереглася для цього база, кваліфіковані кадри. Та й люди звикли, що тут є лікарі, які знають своїх підопічних. Ми в свою чергу не сидимо склавши руки, а активно включаємось у вир медичної реформи. Нині наш заклад є лікарнею третинного рівня.

Сергій Шевчук детально розповідає про 5 пакетів лікарських послуг. Серед них: стаціонарна допомога; амбулаторна допомога; езофагогастродуоденоскопія; колоноскопія; первинна меддопомога — сімейні лікарі.

— І, маючи такий потужний діапазон можливостей оздоровлення наших краян, ми вирішили, що цілком доречною буде і первинна медична допомога, — каже головний лікар.

Логіка таких тверджень, на мій погляд, беззаперечна, бо часто в інших випадках сімейні лікарі змушені шукати, куди направити своїх пацієнтів, аби зробити те, що можливо лише на вторинному рівні. В лікарні є сучасна лабораторія, де через електронне направлення можна одразу ж після відвідин сімейного лікаря зробити тут же аналізи. А також УЗД, ЕКГ, доплер, рентген, фізіотерапію. До послуг стаціонарне та денне лікування. Нікуди не поділось терапевтичне, ендокринологічне, неврологічне дитяче відділення.

— Враховуючи ту ситуацію, що територіально біля нашого закладу йде активна розбудова, зокрема, містечка «Щасливе», Басів схил, індивідуальне будівництво у Новому дворі і селищі Квасилів, ми вирішили створити ще й первинну медицину, — продовжує розповідь Сергій Шевчук. —Тим більше, що, крім потужної бази, про яку ми вже говорили, маємо досвідчених лікарів. А ще знаємо, що відсотків 20—25 осіб досі не обрали собі сімейних лікарів. Тож наші терапевти Олена Васильєва, Олена Шульгата, Валентина Панас, педіатр Ольга Танасіва мають чималий досвід роботи з пацієнтами і завжди готові надати повноцінну і якісну допомогу людям будь-якого віку.

Реформа у медицині змушує кожен лікувальний заклад заробляти гроші. І лише угоди з НСЗУ можуть реально підтримати медицину на місцях. Тож очевидно, що керівництво диспансеру радіаційного захисту населення обрало правильний напрямок, бо заклад має твердий ґрунт для надання справді якісних, кваліфікованих медичних послуг мешканцям області.
— Заклад має кошти на зарплату, на закупівлю медичного обладнання, — розповідає головний лікар, депутат Рівненської обласної ради Сергій Шевчук.

Рівне.

Фото надано автором.