На знімку: миколаївські та столичні лікарі після успішно проведених операцій.

У порятунку людей були задіяні лікарі та представники влади, правоохоронці та представники громадськості, інші небайдужі люди. Почалася історія з того, що днями на базі Миколаївської обласної клінічної лікарні провели консультативний прийом пацієнтів з хронічним захворюванням нирок завідувач центру трансплантації Київської обласної клінічної лікарні Михайло Загрийчук та лікар-трансплантолог Микола Поляков. Зазначений захід відбувся за активної участі завідувачки обласного Центру нефрології та діалізу обласної лікарні Тетяни Костиненко, громадських діячів Миколаївської філії ГО «Національний рух за трансплантацію» Ксенії Щіголь та Олени Запорожченко.

У той час, коли тривала зустріч, лікарі отримали інформацію, що у Києві зареєстровано мультиорганного донора, який за всіма показниками міг стати потенційним донором для миколаївських пацієнтів. Отримавши згоду від пацієнтів на оперативне лікування, в області негайно було розпочато організаційні заходи щодо транспортування хворих до Києва.

Враховуючи необхідність термінового вирішення зазначеного питання, керівництво лікарні звернулося по допомогу до голови Миколаївської обласної ради Ганни Замазєєвої. Вона розповідає: «Слід було допомогти в організації перевезення двох пацієнтів до Києва для проведення операції. Наші лікарі завжди готові надати пацієнтам допомогу, але в цьому випадку потрібне долучення й інших служб, зокрема, супроводу з боку поліції. Звичайно, я одразу відреагувала, тому що порятунок життів — вкрай важливе питання, яке потребує швидких і чітких рішень. Одразу обговорила з начальником ГУ НП у Миколаївській області Сергієм Шайхетом цю ситуацію, де рахунок іде не на дні, а на години. Питання було вирішено. Дякую Сергію Шайхету за оперативну реакцію, а також патрульним, які супроводжували наших земляків до столиці, Центру трансплантації Київської обласної клінічної лікарні».

Супроводжував у поїздці пацієнтів та брав участь у проведенні двох непростих операцій лікар Миколаївської обласної клінічної лікарні Дмитро Бачинський. Він поділився своїми враженнями на сторінці у Фейсбуці: «32 години без сну, але щасливий, бо миколаївським хворим виконано дві трансплантації нирок! Спочатку разом із колегами з Києва оглянули наших хворих, які перебувають у реанімації, та тих, хто на гемодіалізі. Виявилося, що 12 хворих потенційно підходять для трупної пересадки, дві пари — для родинної трансплантації. Ведемо перемовини, щоб виконати їх в умовах нашого закладу. Приємно було чути, що ми на професійному рівні надаємо медичну допомогу нашим пацієнтам. А найголовніше, що під час зустрічі колегам у телефонному режимі повідомили, що в обласній лікарні Києва з’явився донор і родина дала згоду на мультиорганний забір. Через Єдину державну інформаційну систему трансплантації підійшли три реципієнти — два з Миколаєва та один з Києва. Недовго думаючи, на моєму авто ми вже у супроводі поліції «летимо» до Києва... Я дуже вдячний Миколі Полякову, що мав нагоду брати участь в операціях. А найголовніше, що, об’єднавшись, ми дали нове життя двом миколаївським пацієнтам».

Обидві операції минули успішно. Далі на пацієнтів чекає процес реабілітації. Пацієнти та їхні рідні, колектив КНП «Миколаївська обласна клінічна лікарня» Миколаївської обласної ради висловлюють щирі слова вдячності Ганні Замазєєвій, Михайлу Трофанюку, Сергію Шайхету, Ксенії Щіголь, Олені Запорожченко, Дмитру  Бачинському, лікарям, хірургам та всім іншим небайдужим людям, які брали активну участь у забезпеченні можливості двом миколаївцям отримати шанс на здорове життя.

Миколаїв.

Фото з відкритих джерел.