Як повідомила прес-служба МЗС Ізраїлю, «Президент Іцхак Герцог прибуде до України у вівторок, 5 жовтня 2021 року, з першим державним візитом свого президентства, на запрошення Президента Володимира Зеленського. Під час візиту Президент Герцог візьме участь в офіційній міжнародній церемонії, присвяченій 80-й річниці вбивств у Бабиному Яру, та відкритті київського Меморіального центру Голокосту в Бабиному Яру — разом з Президентом України Володимиром Зеленським та Президентом Німеччини Франком-Вальтером Штайнмаєром». Також заплановано виступ перед Верховною Радою, зустрічі з Прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, представниками української єврейської громади.

«У єврейській традиції одним із найсвятіших обов’язків є пам’ять. Напередодні мого візиту в Україну, де я виступатиму у Верховній Раді, я ношу у своєму серці багато спогадів єврейського народу про Україну», — написав Іцхак Герцог у статті, оприлюдненій на lb.ua. «Минуло 80 років з днів розстрілів у Бабиному Яру, але пам’ять про ці події перебуває під подвійною загрозою. По-перше, спогади природним чином згасають. Час минає, очевидці вмирають, події відходять в історію. Про них просто забувають. По-друге, спогади починають приховувати навмисно. Багато де у Європі ми споглядаємо небезпечну тенденцію історичного ревізіонізму. Пам’ять не просто зникає — спогади про події навмисне стираються або навіть переписуються», — зауважив Президент Ізраїлю і наголосив: «Ось чому амбітні плани України перетворити місце розстрілів у Бабиному Яру на один з найбільших у світі меморіалів Голокосту є глибоко зворушливими. Ось чому рішення Верховної Ради останніх тижнів ухвалити новий закон про запобігання антисемітизму є дуже потужною заявою». «Нацисти намагалися знищити докази. Інші намагалися зруйнувати пам’ять. Я вдячний Україні та особисто Президенту Зеленському за те, що вони вклали стільки роздумів та енергії в боротьбу з ненавистю та подбали про те, щоб цей яр залишався незагоєним шрамом, видимим для всіх, пам’яттю, яку ніколи не можна забувати», — заявив Іцхак Герцог.

Цьогоріч у рамках масштабного вшанування жертв трагедії у Бабиному Яру організовано низку заходів за участю іноземних гостей, зокрема і лідерів держав. 6 жовтня відбудеться офіційна церемонія вшанування пам’яті загиблих та відкриття меморіального об’єкта «Кристалічна стіна плачу» художниці Марини Абрамович. Участь у церемонії візьмуть президенти України — Володимир Зеленський, Держави Ізраїль — Іцхак Герцог, Німеччини — Франк-Вальтер Штайнмаєр, Албанії — Ілір Мета.