Учасники брифінгу Євген Гладкий, Олександр Прокудін, Володимир Молчанов (зліва направо).

За мандат змагатимуться понад десяток кандидатів, серед них і очільник Херсонської облдержадміністрації Сергій Козир та заступник голови обласної ради Геннадій Лагута.

Кричущих проявів адмінресурсу та відвертого тиску на громади з боку кандидатів та їх довірених осіб на Херсонщині поки що не фіксують. Проте маніпуляцій та провокацій — хоч греблю гати!

— Ці вибори дуже «запеклі». Тільки впродовж першого місяця кампанії у виборчому окрузі № 184 поліція зафіксувала одинадцять грубих порушень виборчого законодавства. Був і підкуп. На концерті з нагоди Дня селища в Нововоронцовці один із кандидатів організував лотерею, переможцям якої роздавали цінні виграші. За цим фактом уже почали кримінальне провадження. У Новій Каховці інший претендент на мандат співфінансував проведення концерту з нагоди Дня міста — наразі з’ясовуємо, надходили ці кошти з виборчого фонду чи з інших джерел. У тій-таки Новій Каховці кандидат у народні депутати України просто на сесії міськради влаштував бійку з охоронцями. Виявили й півтора десятка агітаційних білбордів без вихідних даних, — розповів начальник Головного управління Національної поліції Херсощини, полковник Олександр Прокудін.

Селами округу запустили пересувний цирк-шапіто, куди глядачів пускають безплатно. Але біля манежу обов’язково встановлюють плакат із назвою політичної сили — місцевої партії, яка підтримує кандидата. А сам кандидат жваво спілкується з публікою, після чого місцеві ЗМІ публікують звіти про ось такі спільні гастролі з його фотографією: чи проплачені, чи на ентузіазмі, хто його знає.

Не обійшлося в окрузі і без «шоу двійників» — одного громадянина з іменем та прізвищем, схожим на особисті дані популярного кандидата, встигли зареєструвати, інший «застряг» на стадії подачі електронної декларації. Поліція і громадські активісти об’єдналися заради «чистих» виборів.

Херсонська область.

Фото автора.